Gå till innehåll

5 sätt att umgås med vänner på distans

5 sätt att umgås på distans | Tips på hur du kan lägga tid på dina relationer även om dina vänner bor långt bort! merstruktur.se

Jag har en teori om att personer från Norsjö håller fast vid sina gamla Norsjö-vänner mer än vad andra gör. För mig stämmer det definitivt. Majoriteten av de jag och min man umgicks med när vi bodde i Umeå hade också flyttat dit från Norsjö och när jag anordnar grillkvällar hemma hos mina föräldrar i huset där jag växte upp är det inte ovanligt att det kommer 15-25 personer även om jag inte har regelbunden kontakt med alla de personerna. Det är ändå som om vi har en särskild koppling och vi trivs bra i varandras sällskap.

Problemet är att jag inte längre bor i Norsjö och många av mina vänner har också flyttat, vilket gör det svårt att träffas fysiskt. På grund av, eller tack vare, den här tendensen hos Norsjöbor¹ (inklusive mig själv) att hålla fast (klänga sig fast?) vid sina gamla vänner börjar jag känna mig som något av en expert när det kommer till att umgås med sina vänner på distans. Här kommer fem tips på vad du kan göra på distans med dina vänner:

1. Se en serie

Det här har jag hört att flera gör och har också testat det själv med någon säsong av Once Upon a Time där min kompis såg på TV och jag via Netflix eller liknande tjänst. När det blev reklam sa hon till och då pausade jag tills det började om igen så att vi kunde se samma sak i realtid. Jag tror att vi framförallt chattade under tiden men jag tror att Skype eller Google Hangout skulle fungera fint också, särskilt om du tittar på en dator och har hörlurar så att ljudet från TV:n inte stör samtalet.

Min favoritserie just nu är Parks and Recreation med Amy Poehler. Första säsongen är inte den bästa men den blir bättre och bättre så håll ut! Det är en serie som gör en glad. Jag tror att den finns både på HBO Nordic och svenska Netflix.

2. Gå på promenad

Kombinera nyttan med att röra sig och få frisk luft med chansen att få tillbringa tid med en god vän. Det här gör jag rätt ofta och har för avsikt att göra till ännu mer av en vana. Jag har i nuläget två nära vänner med vilka jag alltid bokar in ett telefonsamtal per vecka och jag försöker ta en promenad medan vi pratar även om det är lätt hänt att jag stannar hemma och gör något annat halvduktigt som att vika och/eller stryka tvätt.

För mig är det lätt att tänka att jag stör om jag ringer till någon även om det är en nära vän men om vi bokar in en tid vet jag att jag inte stör mitt i något annat. Vi är dessutom öppna för att kunna boka om ifall något oanat dyker upp eller om det känns mer jobbigt än givande att prata just då. OBS! Boka om i stället för att avboka för tid med dina närstående är viktigt! En del kan tycka att det är stelt och tråkigt att boka in en tid för sina vänner men jag tror på struktur och jag tror på Bill Hybels som säger att det är något visst med att skriva in något i sin kalender. Det är troligare att vi tar det på allvar och faktiskt gör det om det är inskrivet i almanackan på samma sätt som fasta jobb- eller skolmöten.

3. Spela datorspel

Det är inte så att jag är superinsatt i datorspelsvärlden men det här är ändå ett av de vanligaste sätten för mig att umgås med mina vänner. Vi är ett gäng (f.d. Norsjöbor som nu bor upp till 89 mil ifrån varandra) som gärna spelar Sid Meier's Civilization V och det är ett spel som är lätt att tillbringa ett antal timmar på varje gång. Ibland planerar vi in spelträffar några dagar i förväg och ibland är det mer spontant. Sedan har vi ett Skype-samtal igång medan vi spelar och det är lätt hänt att vi sitter ett par timmar innan vi inser hur lång tid som har gått. Samma gäng har också testat några olika spel i Tabletop Simulator som har versioner av en mängd olika brädspel men digitalt. Dominion är ett kärt brädspel som vi gärna spelar när vi träffas och som vi har testat i Tabletop Simulator men som kräver en hel del tålamod och viss invänjning för att lära sig hur simulatorn fungerar. Boggle var däremot en favorit för mig där man ska komma på så många ord som möjligt på tre minuter med de bokstäver som slumpas fram.

4. Handarbeta

Om jag ska vara ärlig har jag aldrig testat det här men jag tycker att syjunta verkar supertrevligt och kan absolut tänka mig att sticka eller virka medan jag pratar med någon via Skype eller telefon. Jag är inte en person som har ro att handarbeta utan att göra någonting annat som att se en serie, prata med andra eller lyssna på en podcast eller ljudbok och det är ibland så att det känns för ostimulerande att bara lyssna så att föra ett samtal tror jag skulle vara perfekt.

5. Bokklubb

Slutligen vill jag tipsa om att det faktiskt går utmärkt att ha en bokklubb på distans. När jag tog examen och fyllde 25 fick jag i present av en kompis att få klassiska böcker och sedan skulle vi båda läsa och samtala om läsningen. Det blev sedan att ta med en person till och jag tror att det är bra att vara tre för att få mer dynamik i samtalet. Ärligt talat blev jag lite matt när jag fick presenten för efter fem år av universitetsstudier med tvång att plöja böcker i hög hastighet hade lusten att läsa för nöjes skull kvävts en del men nu är jag mycket glad att ha en anledning att läsa skönlitteratur igen. Vi började med David Copperfield av Charles Dickens, gick sedan över till The Adventures of Tom Sawyer av Mark Twain och är nu inne på Den snillrike riddaren Don Quijote av La Mancha av Miguel de Cervantes. Det finns självklart olika metoder för bokklubbar och de flesta läser klart hela boken innan de träffas men vi bestämmer ett antal kapitel och bokar in tid med ungefär 1-2 veckors mellanrum beroende på hur mycket läsning det är och hur mycket annat vi har i livet då. Ibland har vi haft i uppdrag att välja ut något favoritcitat från veckans kapitel och ibland går vi bara igenom vad som har hänt och pratar om det. Konceptet rekommenderas varmt!

Liknande bokklubben har jag också en samtalsgrupp med några nära vänner (andra f.d. eller nuvarande Norsjöbor som bor upp till 127 mil ifrån varandra) där vi läser något klokt eller lyssnar på någon bra predikan och pratar om det likväl som hur vi har det i livet.

Under mina veckovisa inplanerade samtal går det också bra att städa, tvätta, rensa garderoben, gå igenom flyttlådor m.m. Något som alla de här sakerna har gemensamt är att jag är gladare efteråt och har bättre relationer med mina vänner.

Var inte rädd för mer struktur i dina relationer genom att boka in tider och låt inte stora avstånd hindra dig från att prioritera de viktiga personerna i ditt liv. Tack vare internet har jag t.ex. haft god kontakt med min bror oavsett om han har bott i Japan, USA eller på andra sidan landet.

Har du andra tips på hur man kan umgås på distans? Har du testat någon av de här metoderna?


¹ Om du, liksom jag, fick lära dig att sammansättningar med egennamn skulle ha liten begynnelsebokstav kan du här läsa att vi tycks ha lärt oss dumheter. Det är anledningen till att jag i detta inlägg skriver Norsjöbo med stor begynnelsebokstav.
error