
Den här veckan kommer jag att göra en minibloggserie i fem delar om varför jag älskar planering. Varje dag kommer jag att dela ett av mina skäl till att älska planering och tipsa om några verktyg du kan använda för att planera.
Del 1: Mer fokus på vill än på måste
Del 2: Tid och energi för uppgiften
Del 4: Pålitlig, inte dubbelbokad
Framsteg med mål och projekt
Jag gillar känslan av att komma framåt, att slippa känslan av att dagarna bara rinner iväg utan att något nytt händer. Därför jobbar jag en hel del med mål och projekt.
Det finns många olika strategier för att etablera en ny vana, vilket jag tror är det bästa sättet att nå ett mål, och en av mina favoritstrategier är att schemalägga det som jag vill göra till en vana.
Om jag ska lära mig att jogga fem kilometer utan att börja gå kan jag börja med att skriva in promenader i kalendern, sedan raskare promenader, sedan byta ut någon promenad mot en kortare jogging och sedan öka sträckan tills jag når målet. Om det står i kalendern bokar jag inte in något annat den tiden, ställer in mig på att göra det och får det gjort.
För den som föredrar någon annan strategi eller vill kombinera flera strategier är planering fortfarande användbart, t.ex. om du är hjälpt av att ha någon annan med på projektet. Då bokar ni in en tid att jobba på det tillsammans.
Du kan också använda planering för att underlätta för dig själv. Om det är något som känns jobbigt, t.ex. träning, kan du se till att göra det så enkelt som möjligt genom att planera i förväg. Lägg fram kläderna dagen före, tanka bilen om du behöver använda den och planera exakt vad du ska göra på träningen så att du inte behöver fundera när det är dags. Jag har t.ex. märkt att det är mycket lättare att hålla ut med jogging hela sträckan om jag har bestämt exakt var jag ska springa än om jag hittar på under tiden.
Se fler tips och länkar längre ned.
Livesändning
Sommaren 2020 höll jag en livesändning om målplanering med tydliga steg-för-steg-instruktioner om hur du kan få ner dina drömmar på papper och sätta upp mål för att nå dit.
Den inspelningen går att titta på i efterhand om du köper videokursen om planering här.
Läs mer
21 strategier för att etablera nya vanor – del 1
21 strategier för att etablera nya vanor – del 2
21 strategier för att etablera nya vanor – del 3
Mitt förbättringsprojekt: Hälsa
Om du är missnöjd – gör en förändring
Schemalägg tills det blir en vana
Ändra dina vanor genom tips från forskning
Verktyg
Här finns flera verktyg som kan hjälpa dig med planering. Gratisverktygen finns också i Resursbiblioteket som du får tillgång till som prenumerant på Mer strukturs nyhetsbrev. Du kan skriva upp dig här.
Om du redan har skrivit upp dig finns lösenordet längst ner i varje utskick från Mer struktur.

Strukturkalendern
Den specialframtagna kalendern som hjälper dig att hålla reda på dina att-göra-punkter och mål så att ingenting faller mellan stolarna.

Videokurs: Planera med mig
Få en genomgång av Strukturkalenderns delar och hur den kan hjälpa dig att planera din tid utifrån dina drömmar och mål.

Standardvecka i Excel
Här kan du undersöka vad du lägger din tid på och göra en plan för en ny idealvecka att följa.

22 snygga sätt att nå dina mål
Här finns 22 snygga sätt att nå dina mål. På varje blad finns 10, 20, 50 eller 100 symboler som du kan färglägga allteftersom du blir klar med dina delmål.

Huvudmål med plan
I den här mallen väljer du ett mål som du vill fokusera lite extra på och delar upp det i delmål.

Från vision till plan
Du funderar på hur ditt liv skulle se ut om det var perfekt inom tre områden. Sedan finns det sidor för att omvandla det du har skrivit till tydliga mål och steg att ta för att nå målen.

Daglig målkalender
Om du inte har eller vill köpa Strukturkalendern men ändå vill hålla koll på dagliga mål och mål för varje vecka passar den dagliga målkalendern bra.

Långsiktig målkalender
Den långsiktiga målkalendern hjälper dig att hålla koll på dina framsteg när du närmar dig ditt mål. Den har också plats för att planera belöningar varje tiondel av vägen till målet.