Gå till innehåll

Att göra att-göra-listor | Del 1: Varför ska jag skriva listor?

Att göra att-göra-listor | Tips för att skriva bättre listor och få mer gjort! | merstruktur.se

Oavsett om du är en människa som brukar göra listor eller inte tror jag att jag kan hjälpa dig att få mer gjort genom att göra mer strukturerade och genomtänkta att-göra-listor. I den här serien kommer jag att berätta varför det är en bra idé att göra listor, vad du borde ha på dina listor, hur du kan strukturera upp dina listor så att de är lätta att hitta och användbara och slutligen när bästa tiden är för att ta itu med dina punkter och hur du kan prioritera rätt.

Varför?

Varför förespråkar jag listor? Det är helt enkelt för att låta hjärnan slappna av. Neurologen Daniel J. Levitin¹ skriver bland annat att vår hjärna repeterar det som vi är rädda att glömma bort ända tills vi tar itu med det. En ständig slinga av att-göra-punkter virvlar alltså omkring där i huvudet hela dagarna (och kanske nätterna). Om vi i stället skriver ned att-göra-punkterna på papper ger vi hjärnan tillåtelse att slappna av så att vi kan fokusera på annat, t.ex. det som händer just nu.

Writing them down gives both implicit and explicit permission to the rehearsal loop to let them go, to relax its neural circuits so that we can focus on something else.

Det här gäller inte bara det som redan är formulerat som att-göra-punkter utan också annat som vi oroar oss för eller funderar på. För att släppa oron hjälper det att få ned tankarna på papper (eller i ett digitalt dokument) och sedan skriva en plan för att ta itu med det du tänker på. Mer om det längre fram i serien.

Ett annat citat som jag gillar är från Lisa Woodruff, en professionell organisatör i USA, som har sagt:

Lita inte på din hjärna.

Hon berättar att hjärnan inte kan komma ihåg mer än fyra saker på en och samma gång. Antalet kan variera utifrån ens ålder men något jag tror stämmer för alla är att vi inte kommer ihåg allting just i den stund vi vill komma ihåg det. Eftersom hjärnan inte är pålitlig är det alltså bäst att skriva ned allt så att det inte försvinner.

Slutligen vill jag citera författaren och föreläsaren Brian Tracy som berättar att varje minut som du lägger på att planera sparar dig tio minuter i själva utförandet. Det innebär alltså att om du lägger 12 minuter på att planera din dag sparar du två timmar under dagen.

Every minute you spend in planning saves 10 minutes in execution; this gives you a 1,000 percent Return on Energy!

Grunden till planering ligger, enligt mig, i att börja skriva upp vad du faktiskt vill genomföra och därför är det första steget i att spara de där timmarna att börja skriva upp allt som snurrar där i hjärnan. Mer om hur du tar itu med det nedskrivna längre fram i serien.

Listor är alltså bra för att

  1. hjärnan ska få slappna av för att bättre kunna
    fokusera på det som händer just nu, 
  2. för att hjärnan inte är pålitlig nog att komma ihåg
    hur många saker som helst samtidigt och
  3. för att spara tid.

Att göra att-göra-listor | Här får du tre anledningar till att skriva listor för att få ett trevligare liv. merstruktur.se

Har du upplevt att du har blivit mer avslappnad eller fokuserad av att skriva ned dina tankar? Är du redo att ge tid för att spara tid? Är det något särskilt du hoppas att få hjälp med i den här serien?


¹ I ett bra blogginlägg om att fokusera citerar Eric Barker neurologen Daniel J. Levitin som tar upp det här med listor i sin bok The Organized Mind: Thinking Straight in the Age of Information Overload.