Gå till innehåll

Fyra viktiga principer om tidshantering – del 2

4 viktiga principer för tidshantering från Craig Groeschel som kan underlätta ditt liv på alla plan! merstruktur.se

Förra veckan påbörjade jag bloggserien Fyra viktiga principer för tidshantering som bygger på Craig Groeschels undervisning i de två podcastavsnitt han har spelat in om tid.

Den första tidsprincipen (länk nedan) handlar om att schemalägga dina värderingar, dvs. att först planera in det som är viktigast, det som inte är förhandlingsbart, och sedan fylla på med andra punkter. Om du inte har läst det tidigare rekommenderar jag att läsa det inlägget först.

Tidsprincip 1: Schemalägg dina värderingar

4 viktiga principer för tidshantering från Craig Groeschel som kan underlätta ditt liv på alla plan! merstruktur.seSamma arbetsbok gäller för det här inlägget men nu är det frågorna på s. 2 som står i fokus. Jag rekommenderar dock att du har fyllt i s. 1 först. Klicka på knappen nedan för att ladda hem den.

Dagens princip har du nog hört förut i någon form. Den handlar om att säga nej. Men observera att det inte är fokus på att säga nej till allt utan på att säga nej för att kunna säga ja.

Princip 2: Säg nej till många små saker för att säga ja till några få stora saker

4 viktiga principer för tidshantering från Craig Groeschel som kan underlätta ditt liv på alla plan! merstruktur.se

Om du tänker på att principen är att säga nej för att kunna säga ja blir syftet positivt och jag tycker att det bemöter människor i två diken. Som jag ser det finns det nämligen två diken att hamna i:

  • Dike 1: Du säger nej till allt pga. lathet, trötthet, överarbetning, negativ inställning e. dyl.
  • Dike 2: Du säger ja till allt pga. att du inte vill göra någon annan besviken, arg, överarbetad e. dyl.

Det är inte säkert att du är i något av dikena och det är bra men jag vill att du ska vara medveten om att båda de här dikena är lätta att hamna i så att du undviker dem.

För att hålla oss uppe på vägen och undvika dikeskörning behöver vi därför fundera på vad vi säger nej till och vad vi säger ja till: Säg nej till många små saker för att säga ja till några få stora saker.

Vad händer när jag säger ja?

Din tid är begränsad och det är lätt att säga ja till en massa saker för att du vill finnas till hands och inte krångla till något i onödan. Problemet med att säga ja till allt är att du, för varje ja, får mindre tid till varje sak du har sagt ja till. Om du har för många uppgifter blir jobbet du gör på varje uppgift därför inte gjort lika bra eftersom uppgiften inte har din odelade uppmärksamhet och kanske heller inte tillräckligt med tid.

Närhelst du säger ja till någonting, finns det mindre kvar av dig för någonting annat. Se till att ditt ja är värt minskningen.
Louie Giglio

Du känner säkert själv hur du sträcks ut och sträcks ut tills du till slut har så lite ork och tid till varje uppgift att allt får nöja sig med minsta möjliga i stället för det där perfekta som du hade i ditt huvud.

Eller sa du förra veckan att tid med familj eller vänner är det du värderar högst men tar på dig så många andra uppdrag att du inte kan vara fullständigt närvarande när du träffar dina nära och kära?

Se till att det du säger ja till förtjänar din tid och faktiskt ryms i din tidsplan.

Vad ska jag säga nej till?

Träna dig i att vänligt säga nej när kalendern är full för att du har prioriterat de få stora viktiga sakerna först.

Om du har bestämt att du ska träna tre kvällar i veckan eller vara hemma med familjen fyra kvällar i veckan, då är det okej att säga nej till att planera in något där. Ta de sakerna på lika stort allvar som om det var möten med jobbet.

Bara för att du kan göra något
betyder det inte att du borde göra det.
Craig Groeschel

Craig säger att vi inte ska fråga oss om vi kan göra något utan om vi borde göra något. Bara för att det är möjligt för dig att göra en viss sak betyder det inte att du borde göra det. Din tid och din koncentration kanske kommer till bättre användning om du gör något annat.

Säg därför nej till

  • det du inte har tid för
  • det du inte är bra på
  • det som inte står högt på din lista av värderingar

Det kan vara en bra idé att göra en att-inte-göra-lista för att komma ihåg vad det är du har lagt alldeles för mycket tid på som bara tar din energi.

Vad ska jag säga ja till?

Du har nu (förhoppningsvis) sagt nej till en mängd små saker som är ett slöseri med tid, antingen för att det finns någon annan som gör det bättre, att det inte behöver göras alls eller för att du har något som är bättre att lägga din värdefulla tid och expertis på.

Vad du ska säga ja till är egentligen enkelt:

Investera ditt bästa i det som betyder mest.
Craig Groeschel

Det du förra veckan skrev ner som de viktigaste sakerna för dig, det ska du lägga tid på. Du ska lägga tid på det du brinner för, det du är bra på och det som ingen annan kan göra lika bra som du kan.

Säg ja till

  • det du brinner för
  • det du är bra på
  • det som ingen annan kan göra lika bra som du kan

Några exempel:

Du kanske är en (rätt unik) person som tycker om att ta hand om reklamationer på jobbet för att du då kan hjälpa människor att bli nöjda efter att ha varit besvikna. Se då till att du får göra det du brinner för. Andra kanske avskyr den uppgiften och låter bli att ge den till dig för att de inte vill att du ska behöva lida.

Du kanske är lärare och har hört att det är dåligt att ha föreläsningar så du försöker ändra din undervisning så att det inte är någon föreläsning alls men om du är riktigt bra på att föreläsa och har hört andra bekräfta det - gör det du är bra på!

Du kanske jobbar långa dagar för att din familj inte ska sakna något ekonomiskt men det är ingen annan som är lika bra som du på att vara mamma eller pappa till ditt barn.

När det gäller den tredje punkten har vi två diken igen. Du kanske står tryggt i mitten uppe på vägen eller så känner du något av följande:

  • Dike 1: Det finns inget som jag gör bättre än någon annan. Det finns alltid någon som är bättre än mig.
  • Dike 2: Jag kan inte delegera eller säga nej till något för det finns ingen som gör det här lika bra. Jag kan bara lita på att det blir ordentligt gjort om jag gör det själv.

Till dig som känner igen dig i dike 1: Jag är övertygad om att det finns något som du är riktigt bra på men om den tredje punkten skrämmer dig kan du fokusera på den första. Säg ja till det du brinner för, tycker är roligt och givande. Hjälp andra om du har tid till det och kan göra det med glädje men börja med det du värderar högst och ta inte på dig för mycket (men inte heller för lite så att du blir sysslolös).

Till dig som känner igen dig i dike 2: Jag vet hur läskigt det är att släppa ifrån sig något som du vet att du skulle göra bra men om du känner så här har du troligen fullt upp hela tiden. Det är inte värt det. Titta tillbaka på vad du har skrivit att du har värderat högst, planera in det först och våga släppa ifrån dig det andra. Skriv upp allt du brukar göra, markera vad du älskar att göra av det och delegera eller släpp resten.

Jag vet att det inte alltid är upp till dig att välja vilka uppgifter du har att göra på exempelvis jobbet men då har Craig ännu ett tips: att du känner efter vilken tid på dagen du är som mest effektiv och lägger de uppgifter du tycker är viktigast under den tiden och de mindre viktiga uppgifterna under den tid då du är lite mindre effektiv eller kanske oftare blir avbruten.

Låt inte det brådskande ersätta det viktiga

Jag trodde att det här skulle bli ett kort inlägg men jag hade visst mycket att säga. Som slutkläm skulle jag bara vilja påminna om att schemalägga dina värderingar först. I annat fall riskerar du att bli fast i att bara ta hand om brådskande eller akuta ärenden i stället för att prioritera det viktiga.

Fundera på om de där akuta sakerna verkligen är viktigare än de som du har högst på din värderingslista.

4 viktiga principer för tidshantering från Craig Groeschel som kan underlätta ditt liv på alla plan! merstruktur.se

Jag vill starkt uppmana dig att fylla i svar på de korta frågorna i den här arbetsboken för att få ner på pränt vad du tänker, känner och ska göra framöver. Sida 2 hör ihop med dagens tidsprincip.

 

Har du några tips på hur man kan göra det lättare att säga nej? Skriv gärna en kommentar!