Som du kanske har märkt lägger jag upp ett nytt inlägg varje måndag men jag har känt att jag gärna skulle ge er läsare något mer varje vecka och har därför kommit fram till att lägga upp något nytt material varje torsdag. De engelsktalande bloggarna pratar ofta om printables, dvs. sådant som går att skriva ut, men jag har inte hittat något perfekt svenskt ord för det än. Skriv gärna en kommentar ifall du kommer på något. På torsdagar kommer i alla fall någon typ av fil som du kan använda på din dator och/eller skriva ut. Det kan till exempel vara planeringshjälp, inspirationsaffischer, roliga aktiviteter eller lektionsplaneringar.
I dag tänkte jag skriva lite mer om de olika listorna från att-göra-serien samt lägga till två helt nya dokument som kan hjälpa dig att få ett mer produktivt liv, t.ex. på arbetet eller i skolan. Klicka på respektive bild för att komma till filen.
Övergripande att-göra-lista
Här finns två versioner av att-göra-listor som har plats för många punkter. De passar extra bra för att samla alla punkter du har i huvudet eftersom de rymmer mycket. När du har skrivit upp allt du kommer på rekommenderar jag att du schemalägger när de olika uppgifterna ska genomföras och portionerar ut på olika veckor och sedan dagar. Jag visar längre ned hur jag brukar göra det. Du kan ha de här listorna som långsiktiga listor t.ex. att göra den här månaden eller det här året och sedan titta när du gör dina lista för veckan. Det går också bra att ha den här listan som veckans lista och kombinera med veckoöversikten nedan. Då kanske samma lista varar några veckor utan att du behöver föra över punkterna till en ny.


Den vänstra listan (orange längst upp) är en lista i färg och den högra är svartvit. Båda går att fylla i digitalt och sedan skriva ut, fortsätta använda på datorn eller skriva ut som de är. Checkrutorna går också bra att använda digitalt så att du kan checka av vad som är gjort.
I det här inlägget skriver jag mer om hur du kan tänka när du skriver att-göra-listor.
Veckoöversikt med och utan att-göra-lista
När jag verkligen vill se till att jag får mycket gjort under en dag brukar jag planera upp dagen mer i detalj. Ibland skriver jag klockslag och aktivitet men ofta fungerar det bra att dela in dagen i fyra delar utifrån olika måltider: frukost-lunch, lunch-mellanmål, mellanmål-middag, middag-sömn. Då använder jag schemat nedan och just i dag då jag skriver detta ser mitt schema ut så här:
FRUKOST
Skriva torsdagens inlägg
+ uppdatera printables (ja, i mitt huvud använder jag det ordet).
LUNCH
Läsa anteckningar till smågrupp.
Redigera podcast.
MELLANMÅL
Skriva blogginlägg (torsdag eller måndag efter behov).
Förbereda middag.
MIDDAG
Promenad.
19:00 Smågrupp
SÖMN
Ibland skriver jag in tider för måltider men det är oftast ungefär samma tider från dag till dag. Det går också att skriva in vad du ska äta de olika måltiderna under dagen. Personligen blir jag galen på att behöva komma på vad jag ska äta hela tiden så det är skönt att ha det planerat i förväg.

Du kan skriva in en egen rubrik före utskrift om du skulle vilja eller lämna den delen tom, då syns ingenting där i utskriften. I den här uppdaterade versionen är alla rutor ifyllnadsbara och det finns en textruta för varje måltid som du kan fylla i om du skulle vilja. Den går alltså att använda helt digitalt ifall du föredrar det.

Tack vare en läsare och vän har jag gjort en ny version av veckoöversikten som också rymmer en att-göra-lista för veckan. Även på denna kan du fylla i en rubrik om du vill. Att-göra-listan går att fylla i digitalt före utskrift eller lämna tom.
I det här inlägget skriver jag om hur du kan schemalägga dina att-göra-punkter på ett bra sätt.
De bästa sakerna med den här veckoöversikten är att den får mig att vara effektiv mellan varje måltid och att den ger mig tillåtelse att faktiskt ta ordentliga raster för frukost, lunch, mellanmål och middag. Om du har långt mellan frukost och lunch kanske du brukar ha ett förmiddagsfika också. Det är helt okej! Dra ett streck mitt i rutan och bestäm vad som ska vara gjort före respektive efter förmiddagsfikat.
Att-göra-lista för veckan samt dag för dag
Varje vecka gör jag en ny att-göra-lista och fördelar ut de punkterna på veckans dagar utifrån vad jag tror att jag hinner med på en dag. Jag gör det i en anteckningsbok men det är helt klart smidigt att ha en utskriftsbar mall för att slippa rita upp en ny varje vecka. Pdf-filerna nedan går att fylla i på datorn likväl som för hand. Rubriken "Vecka" till vänster går att ändra före utskrift. Där brukar jag skriva t.ex. "Vecka 39 26/9-2/10" så att jag ska ha koll på vilken vecka det är och vilka datum som ingår.
Den övre filen (orange högst upp) är i färg och den nedre är svartvit. Själv skulle jag gärna använda den färgglada men min skrivare har blivit superdålig på att hantera färg så den svartvita fungerar bäst för mig.


Här skriver jag om hur jag använder min Bullet Journal för att schemalägga veckans uppgifter samt om hur de här dokumenten kan användas på samma sätt.
Schema för arbetsveckan eller skolveckan
För dig som vill planera upp din arbetsvecka och arbetar mån-fre har jag ett särskilt verktyg för dig som jag tycker passar extra bra för lärare. Jag har använt den här mycket och har då lagt in vilka lektioner och fasta möten jag har varje vecka, skrivit ut och sedan fyllt på med att-göra-punkter som rättning och förberedelser i pauserna mellan lektioner. Här finns ett exempel på hur den kan användas:
Du behöver dock själv lägga in dina tider i Excelfilen men jag har en bruksanvisning för hur du gör det, steg för steg med bilder. På första sidan i bruksanvisning finns exemplet ovan ifall du vill ta en närmare titt och de följande två sidorna beskriver hur du kan skräddarsy schemat till din egen stil och situation.
Det finns fem olika flikar och du väljer den som passar bäst för dina arbetstider. Först står tiden, t.ex. innebär 0700-1600 att schemat startar kl. 07:00 och slutar kl. 16:00. I parentes efter tiden står det hur lång tid det är mellan varje tidsangivelse: 5, 10 eller 15 minuter. Schemat kan alltså börja med: 07:00, 07:05, 07:10 (5 min), 07:00, 07:10, 07:20 (10 min) eller 07:00, 07:15, 07:30 (15 min). Dessa olika flikar finns att tillgå:
- 0700-1600 (5 min)
- 0800-1600 (5 min)
- 0800-1700 (5 min)
- 0800-1700 (10 min)
- 0700-1700 (15 min)
Titta på bruksanvisningen om du undrar något och tveka inte att skriva en kommentar om det är något som är oklart eller om du undrar något som inte tas upp i bruksanvisningen!

