
– För femton år sedan var det knappt någon som hade en smart mobil, nu ägnar vi i genomsnitt 3,5 timmar per dag åt den. Så snabb beteendeomläggning har aldrig tidigare ägt rum i mänsklighetens historia, konstaterade psykiatern och författaren Anders Hansen i Modern Psykologi.
Under en genomsnittlig livslängd blir det cirka tolv år med näsan framför mobilskärmen! Skärmtiden misstänks vara en medbrottsling när det gäller lavinen med utbrändhet som uppstått på senare år. Ett av de största problemen är att skärmtiden stjäl tid från sånt som håller oss friska, som träning, åtta timmars sömn och att umgås med familj och vänner.
Skärmtidsproblemen överskrider generationsgränsen. Hälften av svenska barn och ungdomar tycker att skärmtiden hindrar dem från att göra saker de borde göra. Allra mest meningslöst känns det planlösa scrollandet i sociala medier. Men det går att få bättre mobilvanor – följ dessa fem steg!
1. Stäng av notiser
Stoppa mobilen från att stjäla din uppmärksamhet genom att pipa, blinka eller vibrera. Stäng av notiserna i mobilens inställningar och lämna bara det absolut viktigaste, som sms och samtal från nära och kära. Aktivera ”stör ej”-funktionen vid ett bestämt klockslag, så du slipper notiser helt när du försöker varva ner på kvällen.
2. Övervaka din skärmtid
På iPhone finns Skärmtid, på Android finns Digitalt välmående. Funktionerna ger dig en översikt över hur du använder mobilen, dessutom kan du tidsbegränsa bestämda appar: sociala medier är den vanligaste källan till ”zomebiescrollande”.
TIPS! Ha en digital detox-tävling med en vän som också vill minska skärmtiden. Rapportera er skärmtid till varandra dagligen.
3. Skaffa analoga prylar
Enligt en artikel i The Guardian kollar vi mobilen i snitt 58 gånger per dag. Banala ting som att behöva kolla klockan kan leda in oss i Facebooks frestelse. Fundera vilka mobilfunktioner du kan ersätta med det analoga ditot, exempelvis ett armbandsur, väckarklocka i sovrummet eller kanske en bullet journal eller Strukturkalendern.
4. Minska mobilens lockelse
Hindra startskärmen från att vara en färgsprakande godisfabrik. Under ”Hjälpmedel” kan du göra din telefon svartvit. Nästa steg är digital storstädning, radera onödiga appar! På din startskärm ska det mest nödvändiga finnas, exempelvis telefon, meddelanden och kamera. Göm resten på andra skärmar och i mappar. Att göra Instagrambesöket till en aktiv handling minskar risken för slösurf.
TIPS! Hjälp dig själv att lockas av sakerna du egentligen vill göra. Du kan exempelvis ha en bok inom ständigt räckhåll eller hålla yogamattan utrullad.
5. Kom överens om regler
Vilken sorts skärmfri tid passar dig? Bland svenska familjer varierar reglerna. Vissa har en mobilfri dag i veckan, andra har skärmförbud vid matbordet och somliga har instiftat ett ”mobildagis”. Dagiset består av en låda där familjens mobiler får bo mellan exempelvis 19 och 07.
Till sist ska det sägas att mobilen inte är ett renodlat monster, det är fantastiskt verktyg vid kvalitativ användning. Kanske organiserar du liv med att göra-appar, ser en föreläsning på Ted Talks eller har ett värmande videosamtal med vännen på andra sidan Sverige.
Lycka till med din skärmtid!
Källor & mer läsning
Smartare än din telefon av Siri Helle, Natur & Kultur (2019).
Skärmhjärnan av Anders Hansen, Bonnier Fakta (2019).
Livet framför skärmen, artikel av Marie Alpman i Forskning & Framsteg (2018).
Skärmlivet, artiklar och undersökningar från Telenor om mobilens roll i familjen.
