Planering underlättar livet. Det har jag hört från så många källor och upplevt så många gånger i mitt liv. Att skriva in något i kalendern skulle kunna vara samma sak som att skriva ett nytt manus för ditt liv (som du bl.a. kan läsa om här).
Om jag bara får föreslå en sak du ska planera in i din almanacka och hålla stenhårt är det att planera in planeringstid. Du kan underlätta ditt liv bara genom att sitta 30-60 minuter i slutet av veckan och förbereda dig för veckan som kommer. Prioritera den här tiden!

I dag ska jag berätta varför du borde planera in planeringstid varje vecka och vad mer du borde göra på den tiden än att bara fylla din att-göra-lista. Innan jag börjar vill jag dock tipsa om att du kan beställa Strukturkalendern här som är ett väldigt bra verktyg!
Ett gratismaterial som följer med dagens blogginlägg är denna checklista för planering som du kan få genom att klicka på knappen och skriva upp dig på Mer strukturs nyhetsbrev.
Varför du borde planera in planeringstid varje vecka
Jag ska inte lägga så mycket tid på det här med varför du borde planera utan jag föreslår att du testar det några veckor. Jag har en checklista åt dig att följa och planeringsverktyget Strukturkalendern som du kan beställa för att det ska vara enkelt.
Om jag ska ge tre argument för att ha en planeringstid varje vecka (förslagsvis på söndag) skulle det vara detta:
- Du sparar tid under den kommande veckan.
- Du blir tryggare och mer mentalt förberedd för veckan.
- Du minskar risken att glömma bort något viktigt.
Läs mer: Varför borde jag göra att-göra-listor?
Vad du kan göra på din planeringstid för att underlätta hela veckan
Jag har tagit fram ett gratismaterial till dig som kan underlätta och effektivisera din planering varje vecka. Det har tre rubriker: Mål och hobby, Hem och rutiner och Planering. Du kan ladda hem det genom att klicka på knappen här:
The form you have selected does not exist.
Under varje rubrik har jag skrivit förslag på punkter du kan ha med men jag vill att du går igenom varje punkt och funderar på om det är något du vill ha på din lista, hur ofta du vill planera in det och om det finns andra saker du vill lägga till.
Det är en ifyllnadsbar pdf så du kan redigera texten som står på raderna, ta bort det som inte passar dig och lägga till egen text på de tomma raderna innan du skriver ut checklistan eller använder den på datorn.
Om texten inte syns i filen, testa att öppna den i Adobe Acrobat Reader. Du kan hämta det gratis här om du inte har det.
På bilden nedan kan du se hur checklistan ser ut och jag ska nu gå igenom mina tankar med varje del.
Ladda hem materialet här:
The form you have selected does not exist.
Mål och hobby
Det finns en stor anledning till att jag har lagt Mål och hobby först i den här checklistan. Det är nämligen saker som är viktiga för att vi ska må bra, få ny energi och känna att livet är på väg dit vi vill, men det är ändå sådant som vi oftast inte prioriterar. Det glöms bort i allt som måste hinnas med även om det egentligen är viktigast.
Exempel från Mål och hobby-listan:
- Träning (mina tankar om träning här)
- Familjetid
- Tid för din hobby
- Datenight
- Tid med vänner (tips om dina vänner bor långt bort)
- Roliga aktiviteter
- osv.
Stanna upp ett ögonblick och fundera på vad du skulle vilja göra oftare eller vad du verkligen inte vill glömma bort även om livet känns stressigt. Vilka personer vill du ha tid för? Vilken återhämtning behöver du? Vad tycker du är roligt? Vad bygger upp dig, lär dig nya saker eller utmanar dig på ett positivt sätt?
Skriv upp det!
5 blogginlägg för att prioritera din tid bättre
Ladda hem materialet här:
The form you have selected does not exist.
Hem och rutiner
Om jag har mycket att göra och lite tid att lägga på planering en vecka är det punkterna i den här kategorin som faller först men jag vill ändå ha den före planeringen så att du inte glömmer bort viktiga saker som att betala räkningar och fylla din medicindosett.
Däremot kan det finnas andra punkter på den här listan som du kan skjuta upp om du har ont om tid, eller åtminstone vänta med tills du har planerat resten (se nästa rubrik). Kom ihåg att ändå planera in (eller delegera) de saker du tycker är viktiga att göra från den här listan.
Flytta gärna om punkterna så att det som är viktigast för dig ligger först på listan.
Exempel från Hem och rutiner-listan:
- Betala räkningar (tips här)
- Planera måltider (tips här)
- Göra handlarlista (tips här - en bit ner)
- Handla
- Starta om mobiltelefon (ibland behöver den en omstart för att fungera bättre men det är lätt att glömma att stänga av den - se till att du kan din PIN-kod innan du stänger av den!)
- Få inkorg till 0 olästa mail (starta en ny vecka med en rensad inkorg så att du har läst allt som behöver läsas och avregistrerat dig på onödiga nyhetsbrev)
- Fylla medicindosett
- Dammsuga (du kan lägga in fler städpunkter också, tips här)
- Förbereda middagar (t.ex. skala, hacka, steka osv.)
Om du har barn kanske du behöver hjälpa dem med förberedelser för veckan, t.ex. packa idrottskläder eller fylla i något papper till skolan. Du kanske vill planera dina kläder för veckan så att du slipper tänka på det på morgonen. Fundera på vad det är du gör under veckan som du skulle kunna slippa om du redan hade gjort det på söndagen.
Ladda hem materialet här:
The form you have selected does not exist.
Planering
Även om planering ligger sist hoppas jag att du alltid ser till att hinna med den delen eftersom det sparar dig massor med tid under den kommande veckan.
Jag använder Strukturkalendern och jag rekommenderar verkligen den för att hålla ordning på dina att-göra-punkter utan att bli distraherad av att gå in i datorn eller mobilen för att hitta din planering.
I det här blogginlägget har jag en tydlig genomgång över hur du kan identifiera och planera in de viktigaste uppgifterna på din att-göra-lista. Den föreslår jag att du läser men här kommer en snabbgenomgång av det som står i checklistan du kan ladda hem. OBS! Innan du gör det här hoppas jag att du har planerat in dina mål och hobbyer så att du inte tränger ut dem med detta!
- Slutföra snabba punkter: De punkter du hinner slutföra på 1-5 minuter rekommenderar jag att du slutför nu på din planeringstid.
- Flytta eller stryka punkter som inte blev gjorda föregående vecka: I Strukturkalendern har du en veckolista varje vecka. Titta i den och i dina daglistor för veckan som gått och se vad som inte har hunnits med. Flytta över det till nästa veckas veckolista.
- Jämföra med kalendern: Se vilka möten och andra aktiviteter du har inplanerade nästa vecka. Skriv gärna in det i listan i Strukturkalendern så att du har allt på ett ställe och kan förbereda dig mentalt. Fundera också på om det är något du behöver göra inför de aktiviteterna som du borde planera in.
- Prioritera på veckolistan: Markera grodan, dvs. det som känns jobbigast att göra (läs mer här), med en stjärna och viktiga punkter med siffror efter prioritering eller utropstecken om de är viktiga. Du behöver inte numrera alla punkter men gör en markering på de allra viktigaste punkterna så att du inte missar dem.
- Planera in grodan: Det där som du måste göra men som du skjuter upp för att det känns jättejobbigt (förmodligen jobbigare än vad det är) kallas grodan. Genom att planera in (och göra det) tidigt under veckan slipper du gå och tänka på det och göra det ännu värre i huvudet än vad det skulle vara att göra det. Du kan läsa mer om grodan och varför den kallas just så här.
- Planera in högprioriterade punkter: Se till att de punkter du har skrivit som viktigast skrivs in på en specifik dag.
- Planera in övriga punkter: Om du tror att du hinner mer under veckan, planera in fler av veckans punkter på olika dagar under veckan.
Ladda hem materialet här:
The form you have selected does not exist.
Fler tips om planering:
Vad jag planerar varje dag, vecka och månad
Ladda hem materialet här:
The form you have selected does not exist.
Vad ska du skriva in på din checklista? Skriv en kommentar så kan du inspirera andra!