Gå till innehåll

Att tänka långsiktigt

Värdet i att tänka långsiktigt och hur man kan gå till väga. merstruktur.se

Jag och min man har precis firat femårig bröllopsdag. Vi har varit tillsammans i närmare tolv år. Något som vi ofta pratar om och är fascinerade över är att det blir bättre och bättre hela tiden. För mig känns det lite främmande när människor säger att de längtar tillbaka till den första tiden i ett förhållande där det är mycket pirr i magen och stora känslor. Som vi har det nu är långt mycket bättre och jag har fortfarande pirr i magen.

Nu känner vi varandra mycket bättre, vi vet hur den andra fungerar och vi är bättre på att kommunicera. Det tar tid och ansträngning att bygga upp det samspelet och vi är inte klara än men jag är så glad att vi båda har varit villiga att ta oss dit. Om båda parter har liknande värderingar, ett sunt liv och en vilja att arbeta på relationen tror jag att det finns stor potential för att få en allt bättre relation för varje år som går. 

I min omgivning finns det många som har haft flera tvååriga förhållanden på följd men aldrig haft förhållanden som är längre än så och jag är rädd att de går miste om det bästa. Visst finns det många goda skäl att göra slut och de kan mycket väl ha gjort rätt men jag tror också att det finns mycket att vinna på att kämpa sig igenom tyngre perioder och komma ut på andra sidan. Jag tror inte att det finns några som har varit tillsammans i tio år utan att ha haft tunga perioder men jag tror också att många kan hålla med mig om att relationen blir starkare efter varje tung period man jobbar sig igenom.

Jag är inte någon relationsexpert och har inte för avsikt att prata om relationer hela detta blogginlägg. Det jag vill komma fram till är vikten av att tänka långsiktigt. Jag tror att det finns ett stort värde i att sträva efter större mål, djupare relationer och ett liv som är hållbart och trivsamt på lång sikt. Det långsiktiga tänkandet kan både vara på individuell nivå och på samhälls- och generationsnivå. 

Den stora bilden

Värdet i att tänka långsiktigt och hur man kan gå till väga. merstruktur.se

Jag börjar med den riktigt stora bilden där det inte bara handlar om min egen livstid utan också vad som kommer efter för kommande generationer och för samhället i stort.

I boken Undergång: civilisationernas uppgång eller fall tar Jared Diamond upp hur olika civilisationer har hanterat bland annat sina naturresurser. Påskön verkar tidigare ha haft gott om träd men år 1722 dokumenterades det att det inte längre fanns några träd som var mer än tre meter höga. Troligen försvann de redan före år 1500. 

Genom att träden försvann förlorade ön och dess invånare många fågelarter, möjligheten att bygga stora kanoter för att jaga tumlare (vilket hade varit en viktig del av kosten), virke till att bygga hus, ved att elda med och material till verktyg. Det gjorde också att man inte längre hade det som behövdes för att frakta de massiva statyerna som ön är känd för.

En stor anledning till att träden försvann skriver Diamond är att klaner och hövdingar konkurrerade med varandra för att bygga allt större statyer. Det var ett kortsiktigt tänkande med skrytbyggen här och nu i stället för ett långsiktigt tänkande om att ta hand om befolkningen generationer framöver.

I samma bok skriver Diamond om hur det japanska samhället på ett annat sätt lyckades bevara sina resurser tack vare ett långsiktigt generationstänkande och att de upptäckte och åtgärdade att de stod inför ett allvarligt problem efter sin skogsskövling. Med ett långsiktigt tankesätt kunde den civilisationen klara sig bättre trots att de också hade interna strider (om än inte i lika stor utsträckning), levde på en ö med bristande möjligheter till handel och hade förbrukat fler träd än vad det växte nya.

Jag rekommenderar att läsa boken för den som är intresserad av gamla civilisationer eller miljö. Jag läste den under mina studier för åtta år sedan och tänker fortfarande på den då och då. Det som jag gång på gång återkommer till med den här boken är hur viktigt det är att tänka längre än ”här och nu”. Om jag fokuserar på att kunna skryta med min livsstil här och nu istället för att må bra på lång sikt är det mycket möjligt att både hälsa och ekonomi snart kraschar och om vi bara tänker på vad som är enklast för oss just nu kommer framtida generationer fortsätta lida av en värld präglad av miljöförstörelse och miljökatastrofer. 

Om du vill köpa boken och ge mig lite provision (utan extra kostnad för dig) kan du klicka på länken här. Tyvärr verkar den bara gå att köpa på engelska i nyversion men du kan hitta den svenska Undergång: civilisationernas uppgång eller fall begagnat eller på bibliotek.

Värdet i långsiktighet

Värdet i att tänka långsiktigt och hur man kan gå till väga. merstruktur.se

Visst, framtida generationer kan må bättre av att jag gör kloka val nu men vad får jag ut av det? Jag tror att många av oss tänker den tanken även om vi kanske inte vågar erkänna det och jag ser det inte som fel att också tänka in sig själv. Det är svårt (och kanske inte ens nyttigt) att leva ett liv helt med tanke på den stora samhälleliga bilden och framtida generationers väl. För att orka med det här livet behöver vi också få ut något av det personligen och det tror jag att vi kan.

Några saker som kräver långsiktighet och ger belöning under min livstid:

Äga sitt boende

Om man inte har en galet hög inkomst krävs det långsiktighet för att kunna köpa ett boende. Få personer har en månadslön som räcker till att köpa varken en bostadsrätt eller en villa utan det krävs sparande under en tid. Det behöver inte nödvändigtvis vara en hemskt stor uppoffring varje månad men förmodligen behöver pengar läggas undan regelbundet under en längre period för att du ska ha en tillräcklig kontantinsats för att köpa ett boende. Jag tror att många skulle säga att det är värt besväret. Jag tycker definitivt det.

Djupa relationer

Det finns många olika typer av relationer - vänskapsrelationer, familjerelationer och romantiska relationer för att nämna några. En djup relation uppstår inte på en kvart utan kräver tid och engagemang kontinuerligt men jag tror ändå att de flesta skulle hålla med om att det finns ett stort värde i att ha personer som har känt en länge eller som man har haft djupa samtal med och kan beröra de svårare ämnena med. Som jag var inne på i inledningen upplever jag i relationen med min man att det bara blir bättre och bättre för varje år. Det är ett av de tydligaste exemplen i mitt liv på vilken belöning man får av att jobba långsiktigt. 

God hälsa

Enbart kortsiktigt tänkande skulle förmodligen leda till mycket snabbmat, snabba kalorier och stillasittande men samtidigt vet vi att de här sakerna inte får oss att må bra på sikt. I stället för att känna sig uppblåst och utmattad kan genomtänkt kost och fysisk aktivitet göra att man känner sig piggare. 

Vad gäller den mentala hälsan kan det vara lätt att tänka att en resa eller några drinkar kan få en att må bra när det egentligen bara bedövar känslorna och tankarna som sedan kommer tillbaka starkare nästa gång. En bättre metod är förmodligen att ta till professionell hjälp för att arbeta sig igenom problemen. Jag har hört flera berätta att de fått hjälp och blivit chockade över att man kan (och får) må så bra. 

Snabba belöningar

Värdet i att tänka långsiktigt och hur man kan gå till väga. merstruktur.se

Trots att vi vet att det långsiktiga tänkandet förmodligen är bättre för oss, samhället och kommande generationer är det inte lätt att göra det långsiktigt klokaste valet varje gång. 

Ett problem med oss människor är att vi gillar snabba belöningar. En bit choklad ger energi snabbare än en lagad måltid och att gömma smutsig disk i ett skåp inför att gäster kommer på besök går snabbare än att faktiskt diska. Att ta fram mobilen och spela något eller skrolla genom sociala medier ger en snabbare kick än att sätta sig med en bok.

Det är tråkigt att vi fungerar så men medvetenhet om situationen gör att vi kan planera bättre och leva ett liv som inte bara följer de snabba belöningarna och snabba kickarna utan som strävar efter det långsiktigt goda. 

Jag ska strax gå igenom hur du praktiskt kan arbeta för att jobba mer för ditt framtida jag men ett snabbt tips för de små sugen är att de flesta sug går över på femton minuter om du lyckas tänka på något annat den tiden. I stället för ”jag måste ha en chokladbit” kan du tänka ”jag är sugen på en chokladbit men jag ska göra något annat en kvart så får vi se sedan”. Om du har tur kanske du redan har glömt det vid det laget.

Leva i nuet och jobba långsiktigt - paradox?

Värdet i att tänka långsiktigt och hur man kan gå till väga. merstruktur.se

Innan jag går igenom praktiska steg på hur vi kan jobba långsiktigt vill jag bara beröra att det kan kännas som en paradox att leva i nuet och tänka långsiktigt. Jag kan ärligt erkänna att jag inte är den bästa på att leva i nuet utan ofta fastnar i att planera framåt men jag kan också märka att min framtidsplanering gör mig lugnare och mer villig att leva i nuet. 

Om jag vet att morgondagen är planerad och att det där stora projektet kommer att hinna göras är det lättare för mig att slappna av här och nu. På så vis har mitt långsiktiga tänkande blivit en förutsättning för att kunna vara närvarande i nuet. 

Att leva i nuet behöver inte bara handla om snabba kickar utan kan lika mycket vara att fördjupa sig i och njuta av resan till det stora målet. Oftast är det faktiskt långt ifrån tråkigt att jobba för det stora målet. 

Okej, dags för konkretisering!

Hur man kan jobba långsiktigt

Värdet i att tänka långsiktigt och hur man kan gå till väga. merstruktur.se

1. Identifiera dina långsiktiga mål

Jag tycker om att sätta upp långsiktiga mål, att drömma om det perfekta scenariot och sedan bryta ner drömmen i mindre delar som känns nåbara. Om du vill få en ordentlig genomgång av det kan du läsa mer här men det kan räcka med en tanke:

  • Jag vill vara gift med den här personen så länge jag lever.
  • Jag vill ha råd att köpa ett hus när jag är 35.
  • Jag vill driva ett eget företag.
  • Jag vill träna tre gånger i veckan.
  • Jag vill äta hälsosamt.
  • Jag vill veta vad jag äger och var jag har mina saker.

Vad behöver hända för att du ska ta dig dit? Vad kan du göra idag för att komma närmare det målet? Vad kan du göra varje vecka eller varje månad för att hela tiden röra dig i rätt riktning?

2. Bryt ner målen i tydliga steg

Om vi bryter ner de här drömmarna kan det se ut så här:

Jag vill vara gift med den här personen så länge jag lever.
  • Vad krävs?: Att vi tar tid för varandra och fortsätter arbeta på vår relation.
  • Det första steget: Ge personen en stor kram i dag.
  • Varje vecka/månad: Ha ostörd tid bara vi två, t.ex. gå på restaurang, bio, hemmakväll, laga mat tillsammans, gå på promenad.
Jag vill ha råd att köpa ett hus när jag är 35.
  • Vad krävs?: Ett fast jobb, regelbundet sparande och koll på bostadsmarknaden.
  • Det första steget: Göra en plan för sparande. / Boka ett möte med banken. / Söka ett jobb.
  • Varje vecka/månad: Lägga undan X kr i hussparande.
Jag vill driva ett eget företag.
  • Vad krävs?: En bra företagsidé, koll på marknaden och kunskap om att driva ett företag.
  • Det första steget: Välja företagsidé. / Anmäla mig till en kurs i företagande.
  • Varje vecka/månad: Gå på företagskurs eller läsa på om företagande. / Göra en sak på min lista av saker som behöver göras för att starta företaget.
Jag vill träna tre gånger i veckan.
  • Vad krävs?: Tid och beslutsamhet.
  • Det första steget: Skriva in ett träningspass i kalendern per vecka. / Bli medlem på ett gym. / Gå med i en träningsgrupp. / Gå en promenad i dag.
  • Varje vecka/månad: Göra en plan för vad som ska tränas och när, boka in tid med andra att göra det, träna tre gånger i veckan.
Jag vill äta hälsosamt.
  • Vad krävs?: Kunskap om vad som är hälsosamt, bra recept och en plan.
  • Det första steget: Boka träff med en dietist. / Göra efterforskningar på internet. / Göra en veckoplan för mat.
  • Varje vecka/månad: Göra en veckoplan för mat, veckohandla och laga mat från grunden. Begränsa intag av sötsaker och andra onyttigheter.
Jag vill veta vad jag äger och var jag har mina saker.
  • Vad krävs?: Att gå igenom alla saker i hemmet och bestämma en plats för det som inte redan har en plats.
  • Det första steget: Rensa ett område, t.ex. garderoben. / Skriva en lista på vilka områden som ska rensas.
  • Varje vecka/månad: Rensa ett område från listan.

3. Välj strategier som hjälper dig att följa planen

Sedan är det dags att börja med genomförandet och då gäller uthållighet. Att följa planen är inte det lättaste men med rätt strategier är det långt ifrån omöjligt oavsett hur stora problem du har haft med självdisciplin tidigare. 

De här fyra blogginläggen innehåller många användbara tips:
Hur jag har planerat för några av mina långsiktiga drömmar
Strategier att börja med

Om du inte vill läsa igenom alla blogginläggen ovan vill jag tipsa om mina favoritstrategier:

  • Involvera någon annan: Be någon annan att hålla dig ansvarig. Låt t.ex. någon annan se hur mycket pengar du har på banken i slutet av varje månad, boka in träningspass med en vän eller be någon annan skicka ett sms varje söndag för att kolla att du har följt din plan. De flesta människor behöver känna att någon annan håller koll för att det ska kännas relevant att göra. OBS! För vissa fungerar det att använda en partner till detta men de flesta behöver att det är någon annan person än partnern.
  • Schemalägg: Skriv in i kalendern när du ska göra det du behöver göra för att planen ska bli verklighet. Schemalägg både det första steget och det du ska göra kontinuerligt. I en digital almanacka kan du lägga in det som en återkommande aktivitet. Jag rekommenderar också att lägga in en avstämning lite längre fram i tiden, kanske 1-3 månader framåt då du ser hur långt du har kommit med målet, vad som har fungerat och vad du behöver förändra för att fortsätta röra dig i rätt riktning. Du kanske behöver byta ut någon strategi.
  • Förutsäg och bemöt hinder: Det här kallas ibland if-then-planning (om-då-planering). Med det menas att du redan innan du drar igång tänker igenom vad som kan bli svårt och planerar hur du ska lösa den situationen. Om ___ händer, då ska jag ___. T.ex. Om någon oförutsedd utgift dyker upp ska jag bara spara hälften så mycket den månaden. Om jag blir hembjuden till någon där det serveras mycket fika ska jag max ta en kaka och jag ska inte ta mer av någon mat.

4. Påminn dig själv om den långsiktiga vinningen

En annan strategi, som jag tycker är så viktig att den förtjänar sitt eget steg, är att påminna dig själv om varför du vill nå det långsiktiga målet. Det här kan du gärna skriva någonstans så att du ser det ofta eller skriva in som en påminnelse i mobilen så att du blir påmind då och då under resans gång om varför det här kommer att vara värt det.

Här kommer några exempel.

Jag vill vara gift med den här personen så länge jag lever.
  • Varför?
    • Jag vill bevisa för mig själv att jag inte ger upp när någonting blir svårt.
    • Jag vill känna hur en djup och hälsosam relation är.
    • Jag vill vara en förebild för mina barn/vänner/andra när det kommer till mitt äktenskap.
Jag vill ha råd att köpa ett hus när jag är 35.
  • Varför?
    • Jag vill känna mig fri att renovera som jag vill.
    • Jag vill ha en egen trädgård att ta hand om.
    • Jag vill kunna dammsuga vilken tid på dygnet som helst utan att tänka på att störa grannarna.
Jag vill driva ett eget företag.
  • Varför?
    • Jag vill bestämma över min egen tid.
    • Jag vill bidra med något viktigt i samhället.
    • Jag vill göra något jag brinner för.
Jag vill träna tre gånger i veckan.
  • Varför?
    • Jag vill ha energi.
    • Jag vill ha en stark kropp.
    • Jag vill vara en förebild.
Jag vill äta hälsosamt.
  • Varför?
    • Jag vill orka mer.
    • Jag vill slippa känna mig uppblåst.
    • Jag vill ha en sund vikt för att inte belasta kroppen på ett onödigt sätt.
Jag vill veta vad jag äger och var jag har mina saker.
  • Varför?
    • Jag vill snabbt hitta det jag söker.
    • Jag vill inte riskera att köpa något som jag redan äger.
    • Jag vill ha ett lättstädat hem.

Vad är ditt långsiktiga mål? Varför vill du nå dit? Vad är första steget och hur ska du fortsätta? Skriv en kommentar (med det du vill svara på) så kan vi peppa varandra!

Relaterade blogginlägg:

Värdet i att tänka långsiktigt och hur man kan gå till väga. merstruktur.se