Gå till innehåll

Varför du borde rensa och hur du kan gå till väga

Varför du borde rensa och hur du går till väga. merstruktur.se

Jag har varit en person som har sparat allt: använda kuvert kanske skulle kunna användas igen, kartonger kan man göra något pyssel av, en liten snörstump, plastlådor, papper, alla räkningar och medlemskort jag någonsin fått, suddiga foton m.m. Att rensa var inte på att-göra-listan.

Till min (och min mans) stora lättnad är det inte så längre. Ibland förvånar jag mig själv med hur snabbt jag tar ut en kartong till återvinningen efter att den har kommit in i hemmet. Visst skulle den kunna användas till förvaring eller pyssel, men det kommer alltid nya kartonger, så om jag behöver en kommer det snart en ny.

I dagens blogginlägg kommer jag att ge tre skäl till att du borde rensa och berätta om de sex stegen du behöver för att rensa vilket område som helst i ditt hem. Till din hjälp kan du ladda hem Rensarpaketet genom att klicka på den gröna knappen nedan.

Vill du lyssna i stället (eller också)? I avsnitt 2 av Strukturpodden pratar jag och André Kikuchi om samma tema.

Varför du borde rensa

Varför du borde rensa och hur du går till väga. merstruktur.se

Du kanske inte är övertygad om att du ens behöver rensa, och det kanske du inte gör, men jag tror att de flesta av oss (inklusive jag själv) skulle må bättre av att ha färre saker runtomkring oss. Det finns många anledningar men jag tänker nu ge tre skäl till varför du borde rensa.

1. Veta vad du har

Varför du borde rensa och hur du går till väga. merstruktur.se

Ett problem med att äga för mycket är att det är svårt att veta vad du har. Under det senaste året har vi köpt flera saker som vi inte trodde att vi hade för att vi inte hade gått igenom alla lådor från de sex gånger vi har flyttat de senaste åtta åren.

Till vårt försvar var just de lådorna kvar hos min mans föräldrar, 80 mil bort, men det kändes ändå fånigt när vi upptäckte det och det känns helt klart löjligt att vi båda har kvar rätt många flyttkartonger hos båda våra föräldrar när det var många år sedan vi bodde hemma.

För dig kanske det handlar om att gå igenom garderober, förråd eller garage för att lära dig vad du faktiskt har och jag tror också att det är många, liksom jag, som har kvar lådor hemma hos sina föräldrar ett eller flera decennium för länge.

Om du går igenom de här sakerna och rensar bort det du inte behöver längre kommer du att ha lättare tillgång till de saker du faktiskt använder och slippa slösa pengar på att köpa något nytt i onödan.

2. Slippa göra det till någon annans problem

"Son, en dag kommer allt det här bli ditt". Bild av John Allen.

Det andra skälet till att rensa är för att slippa tvinga någon annan att hantera problemet med att förvara och/eller gå igenom dina saker. Det kan handla om att du förvarar saker hemma hos föräldrar eller andra men det kan också handla om att dina barn och barnbarn tvingas ta itu med det när du är sjuk, gammal, orkeslös eller död så att du inte kan göra det själv.

Jag tycker inte att vi behöver sticka under stol med att vi alla kommer att dö en dag och att det då är någon eller några som har ansvar för att bestämma vad som ska göras med dina saker. Då är det bättre för alla inblandade om du själv, som vet historien bakom varje sak, har rensat. När du har dött finns det en stor risk att dina närstående kommer att se allt du ägde som något fantastiskt värdefullt och viktigt. De kanske tänker "Om hon/han sparade det här måste det verkligen ha betytt något." Men om vi ska vara ärliga är det inte så. Mycket sparar vi bara för att vi har glömt att det finns eller inte har tagit oss tid till att rensa.

Hjälp dina närstående genom att ta ansvar för dina egna ägodelar nu. Jag har bokat in att i sommar rensa ut det jag har hos mina föräldrar. Om du har saker hos andra, försök boka in en dag, några dagar eller en vecka då du går igenom det och bidrar mindre till deras fullproppade förråd.

Om du har många saker själv, börja gå igenom det nu så att dina närstående slipper göra det när du inte längre kan hjälpa till.

Tänk också på personerna du bor med eller människor som brukar besöka dig ofta. Låt dem slippa störas av att dina saker är utspridda överallt eller att det tar lång tid att leta efter sådant som är borttappat i röran. Ni kommer alla att må bättre av att ha det mindre stökigt och överbelamrat.

3. Lättare kunna hålla hemmet fint och städat

Varför du borde rensa och hur du går till väga. merstruktur.se

Det som får mig mest motiverad till att rensa är att det gör det mycket lättare att hålla hemmet fint och städat. Jag är inte så duktig på att städa regelbundet men det är ändå så att mitt hem oftast ser ganska fint ut och det är lätt att städa när jag väl gör det. Den stora anledningen till det är att vi har rensat mycket och har en plats för varje sak vi äger (i stort sett i alla fall).

Jag har varit en person som har sparat allt, till och med använda kuvert ibland med någon tanke om att de skulle gå att återanvända även om jag aldrig har gjort det. Det blev bättre när jag flyttade till en liten etta och inte hade särskilt många förvaringsplatser och sedan har det blivit bättre och bättre med varje flytt. När saker gång på gång följer med i en flyttlåda som jag inte ens har packat upp för att jag inte har något intresse av det som finns däri, då blir det lättare att donera, sälja eller återvinna innehållet.

Att ha ett hem där jag rymmer mina saker, lätt kan hålla rent, hittar det jag söker och inte känner mig nertyngd av röran är så mycket mer värt än att ha kvar de där lådorna!

Hur du kan gå till väga för att rensa

Varför du borde rensa och hur du går till väga. merstruktur.se

Att rensa är en aktivitet som gör att det ser värre ut innan det blir bättre. Du kommer att ha en mängd saker framme som vanligtvis är instoppade i garderober, lådor eller sällan använda rum. Det kan vara en bra idé att be övriga i hushållet att ha överseende med den tillfälliga röran.

Du behöver:

  • Lappar för att märka upp dina högar eller lådor (finns i paketet du kan ladda hem genom att klicka på någon av de gröna knapparna i det här blogginlägget)
  • 3-6 lådor, tvättkorgar, hinkar eller påsar att sortera i
  • Bekväma kläder
  • Gärna en ljudbok, podcast, vän eller familjemedlem som kan underhålla dig under tiden.
  • Dammtrasa

Ta fram de här sakerna, skriv ut paketet om du vill använda det och ge dig sedan på steg 1!

Steg 1: Välj område

Varför du borde rensa och hur du går till väga. merstruktur.se

Det finns säkert flera områden i ditt hem som skulle må bra av en genomkörare men jag rekommenderar inte att börja med allt på en gång. Välj ett rum eller ett område som du börjar med och anpassa storleken på området efter tiden du har tillgänglig. Några förslag:

  • Köket
  • Badrummet
  • Vardagsrummet
  • Ditt kontor
  • Förrådet
  • Garaget
  • Dina kläder
  • Ett skåp, en låda eller en hylla

Välj ditt område och försök att inte distraheras till att gå till ett annat område innan du är klar.

Steg 2: Ta fram allt

Varför du borde rensa och hur du går till väga. merstruktur.se

Om du låter saker vara kvar i sitt skåp, sin låda eller sin hylla kommer du inte att tänka igenom besluten lika bra och du kommer heller inte få den smidiga chansen att dammtorka innan du sätter tillbaka det du vill ha kvar.

Ta därför fram allt. Om du är i köket, garaget eller något annat område med mycket saker kan du behöva göra det här stegvis, till exempel en hylla i taget, men låt inte sakerna du tar beslut om ligga kvar på sin gamla plats!

Steg 3: Sortera

Varför du borde rensa och hur du går till väga. merstruktur.se

Innan du tar beslut om vad som får stanna kvar och vad som ska lämna ditt hem är det bra att sortera in sakerna du har tagit fram i kategorier. Samla liknande saker på samma ställe så att du märker om du har 20 stekspadar,10 oöppnade paket plåster eller 5 förpackningar ströbröd (vad gäller det sista talar jag från egen erfarenhet).

Det här hjälper dig både att se vad du har för mycket av och att organisera upp var sakerna ska stå om de får komma tillbaka till skåp, hyllor och lådor igen.

Steg 4: Besluta

Varför du borde rensa och hur du går till väga. merstruktur.se

Nu är vi inne på det viktiga steget: besluten! Här är vi olika. En del vill slänga allt och en del vill inte slänga någonting men det är någon gyllene medelväg jag vill att vi ska hitta. Det är nu du använder de 3-6 behållarna (låda, tvättkorg eller liknande) du har tagit fram och lapparna du har skrivit ut eller skriver för hand.

De viktigaste kategorierna är:
  • Slänga/Återvinna: Skräp, trasigt, utgånget, fläckat, smutsigt m.m. som varken du eller andra kan ha nytta av.
  • Donera/Sälja: Helt och rent, har eventuellt något värde och kan användas av någon annan.
  • Behåll: Det som jag tycker om, använder, har en plats för och skulle köpa igen om jag inte redan ägde det.
Dessutom rekommenderar jag behållare eller högar för:
  • Osäker: Det som du inte har bestämt dig om än. Det kan t.ex. vara kläder du behöver prova, sådant du inte har använt men planerar att använda eller något som du använder väldigt sällan. Fundera på vad du skulle göra om du inte hade den här saken. Skulle du sakna den? Vad skulle du göra ifall du behövde den? Är det mindre jobbigt än att förvara den?
  • Någon annans: Tillhör någon annan och bör ges tillbaka till den personen så snart som möjligt. Fäst gärna en lapp på den så att du kommer ihåg vem som ska ha den. Skriv upp i din almanacka eller på din att-göra-lista att lämna tillbaka den.
  • Annat rum: Det här hör hemma i ett annat rum. Vi har en låda/hög för det eftersom vi inte vill komma av oss i processen genom att gå iväg till ett annat rum där vi kan bli distraherade. Lämna här tills vidare och ställ tillbaka när du är klar.
Beslutsprocessen:
  1. Ställ fram behållarna eller gör helt enkelt högar på golvet eller ett bord.
  2. Sätt ut lapparna för att komma ihåg vad som ska vara i vilken hög. Det har hänt mer än en gång att jag under processens gång har börjat blanda ihop högarna så det är bäst att vara tydlig med sig själv. Om ni är flera som hjälps åt är det ännu viktigare.
  3. Ta en sak i taget och fundera på i vilken hög det passar bäst.
  4. Om du behöver hjälp med beslutet, fundera på följande frågor:
    • Använder jag det här?
    • Tycker jag om det?
    • Har jag en plats för det?

Du bör svara ja på minst en av frågorna för att få behålla saken. Behåll inte saker av skuldkänslor, t.ex. att det är en present eller ett arv. Om du inte använder det, kanske tycker att det ser fult eller läskigt ut och inte har en bra plats för det - gör dig av med det! Det kanske finns någon annan i släkten som vill ha det och om inte behöver du inte känna dig dum som inte heller vill det.

Steg 5: Städa

Varför du borde rensa och hur du går till väga. merstruktur.se

Som jag sa i början tar vi ut allt ur ett område för att kunna dammtorka där innan vi ställer tillbaka någonting. Det är en bra idé att även rensa bort de där dammlagren då och då. Ta en trasa och torka hyllan, lådan eller skåpet innan du ställer tillbaka någonting. Det går snabbt och kommer aldrig vara enklare att göra än nu!

Steg 6: Ställ på plats

Varför du borde rensa och hur du går till väga. merstruktur.se

Det kan vara bra att gå igenom osäker-högen en gång till innan du gör något annat. Prova plagget, fråga familjen om råd eller gör något annat du behöver göra för att komma fram till ett beslut. Du kan också ge dig själv ett tag att fundera på saken. Sätt en påminnelse i mobilen eller skriv upp i kalendern att du ska bestämma dig vid ett visst datum. Du kan ställa bort lådan i ett förråd, på vinden eller i garaget och se om du ens har tänkt på sakerna på en månad. Om inte, ge bort det.

Sedan är det bara att följa det som står på lappen vid dina lådor. Om det ska behållas, ställ det på en bra plats. Om det ska slängas eller återvinnas, ta det till återvinningen eller soptunnan. Om det ska doneras eller säljas, lägg upp det på en säljsida på internet, anordna en loppis eller ta den enkla vägen och lämna in allt till en second hand-butik. Om du försöker sälja något rekommenderar jag att sätta en tidsgräns och om tiden går ut och ingen har köpt är det dags att antingen sänka priset och sätta en ny tidsgräns eller donera saken så att den slipper ta plats hos dig längre.

Om det hör till någon annan, se till att den personen får det så snart som möjligt så att du slipper förvara och tänka på det något mer. Om det hör till ett annat rum, ställ tillbaka det på rätt plats i det rummet.

Vad du borde rensa

Vi tar det kortfattat eftersom det här blogginlägget redan är långt:

I första hand borde du rensa bort: skräp, utgånget och trasigt.

I andra hand borde du rensa bort: det du aldrig eller sällan har använt och inte planerar att använda snart igen.

I tredje hand borde du rensa bort: det som du inte tycker om men kanske har behållit för att du inte har orkat rensa eller av skuldkänslor.

Har du gjort det så ligger du bra till och kan förmodligen se en stor skillnad i ditt hem. Försök också få med andra familjemedlemmar i rensandet. Om du vill ha mer inspiration om vad du kan rensa och varför kan du gärna ta en titt på min Pinterest-anslagstavla som handlar om att rensa. Det finns bland annat flera listor på vad du kan rensa bort från ditt hem direkt.

Rensarpaketet

Varför du borde rensa och hur du går till väga. merstruktur.seOm du vill ha hjälp att strukturera upp ditt rensande kan du ladda hem Rensarpaketet genom att klicka på den gröna knappen nedan. Paketet innehåller:

- Instruktioner för att rensa alla delar i ditt hem.
- Lappar för att märka upp dina lådor eller högar när du går igenom dina saker.
- En varningsskylt att sätta upp för att inte förfära familjemedlemmar som ser den tillfälliga röran.

Du väljer själv vilka av sidorna du skriver ut och om du vill att lapparna ska vara mindre kan du skriva ut 2 eller 4 sidor på ett papper.

Varför du borde rensa och hur du går till väga. merstruktur.se