Gå till innehåll

App för att dela upp städningen i hanterbara delar

När Adina Engqvist tipsade mig om städappen Sweepy laddade jag hem den och fick med min man på tåget. Det gick snabbt att se stor skillnad hemma utan att ha lagt många minuter på städning och när vi skulle ställa iordning innan vi åkte iväg på semester var det mesta redan gjort. Vi får ingen sponsring från Sweepy men jag bad Adina skriva en beskrivning av appen här så att fler kan få ta del av denna smarta lösning. Över till dig, Adina:

Hur har man det alltid städat hemma? Hur gör man för att städningen inte skall vara heldagsprojekt, varje helg?

Hemma hos oss har vi testat många olika sätt att håll det rent och städat. Listor för dagar och rum, försöka få in rutiner för daglig eller veckovis städning. Det har alltid känts som att all städning är ett projekt, ett heldagsprojekt. Lägg till att varken jag eller min sambo har regelbundna arbetstider så har inget av detta har funkat helt ordentligt. Eftersom att jag vill ha struktur och ordnat så har jag också läst och sett många tips och sedan hittade jag det som verkar vara lösningen på mina städutmaningar, appen Sweepy!

Kostnad

Appen är i sig gratis men för att komma åt det som gör den riktigt smidig med schemaläggning och fördelning av uppgifter så krävs en premiumversion som kostar 169 kr/år (motsv. 14,08 kr/mån) eller 34 kr/månad om man vill dela upp det på månadsvis betalning istället för årsvis. Appen är på engelska men det går att manuellt ändra namn på rum och uppgifter till svenska (eller valfritt språk). Jag kommer att berätta om premiumversionen och i slutet kort beskriva skillnaderna.

Hur appen fungerar

Komma igång med appen

I Sweepy sätter man upp sitt hus i listform, där man får förslag på rum men också uppgifter kopplade till det rummet. I varje rum kan man välja på tre olika typer av uppgifter: återkommande, efter behov och engångsuppgifter. Oavsett typ av uppgift så anger du hur stor ansträngningen är (effort), liten, medel eller stor och hur rent eller smutsigt det är just nu. Är det en uppgift som bara ska göras en gång ställer man in ett slutdatum. För återkommande uppgifter anger man intervaller på hur ofta det skall göras, t.ex. var tredje dag, en gång i veckan, två gånger om året osv. Uppgifterna kan fördelas så att de endast ska göras vissa månader, så som att vattna blommorna oftare på sommaren eller att skotta snö på vintern. Har man en familj med barn så kan dessa också vara med. Då kan man ställa in så att när de har angett ”klart” får du som vuxen/ansvarig en uppgift att kontrollera att det faktiskt är genomfört på ett tillfredställande sätt. Detta är inget jag testat då jag inte tror att varken jag eller min sambo behöver kontrolleras, men det kanske hade varit bra ibland? Vem vet…

Dagligt schema

När Sweepy väl är inställd får du ett dagligt schema på vad som ska göras. Även här ställer du in hur stor insats respektive individ kan göra varje dag i veckan. Om du har mer tid på helgen (eller mindre) kan du ställa in det i appen utifrån vad som passar dig. Appen ger dig ett riktvärde för hur många insatspoäng du totalt bör ha för att hålla huset rent.

Spelifiering

Allt hittills kan man göra helt manuellt på ett papper eller liknande om man skulle vilja men då kommer man inte åt den största finessen, spelifiering, alltså att skapa belöningssystem som i ett datorspel. Att nyttja sig av denna typ av belöningssystem triggar också din hjärna som ger dig små dopaminkickar för varje uppgift genom att använda sig av audiovisuella intryck (ljud och bild) för att skapa och förstärka belöningen. Det blir roligt och tydligt för varje sak du genomför.

Framsteg i de olika rummen

Alla dina rum visas med olika staplar från grönt till gult till rött utifrån hur statusen är på uppgifterna i det rummet. Du kan även öppna varje rum för en likande vy med staplar från rött till gult till grönt på respektive uppgift vilket gör att du triggas att göra de som inte redan är gröna. Du får också en tydlig överblick på vad som är gjort och vad som skall göras.

Dagens uppgifter

Varje dag ser du också hur långt du har kommit med dagens uppgifter, om du nått din uppsatta insatsnivå eller om du måste göra mer. Gör du de uppgifter som är angivna i ditt schema kommer du alltid att nå 100 %, men du kan också välja sånt som inte är i dagens schema. Du samlar poäng på varje sak och kan tävla med de där hemma om vem som har flest poäng. Om du gör någon uppgift varje dag får du en följd (streak) som gör att du kan få fridagar (wildcards) där du inte behöver städa något för att behålla din följd. Man kan också ange att man är på semester vilket gör att du inte tappar en följd för att du inte är hemma.

Prestationsmedaljer och utmaningar

Utöver dina dagliga uppgifter kan du samla och få andra prestationsmedaljer (achievements) vilket kan göra att du gör det där lilla extra, vissa är synliga som att göra hela huset ”grönt”, andra är dolda så att du ska få leta och stäva efter att hitta vad det är för något. Detta är ytterligare en del av appens spelifiering.

Sweepy erbjuder också utmaningar för vissa uppgifter, det kan vara säsongsbetonat inför jul eller semestern, allmänna som att rensa/gå igenom sitt hus som bland annat innehåller att städa en låda, rensa i datorn eller donera kläder, eller utmaningen ”digital detox” för att minska sin skärmtid. Varje utmaning har en lista på saker att göra för att nå slutmålet. Du får samma typ av belöning i grönt för varje avklarad uppgift så som i övriga appen. Dessa är helt på engelska.

Sammanfattning

Nu känns hemmet mycket mer städat och rent utan att det känns som att vi har gjort något speciellt egentligen. Städningen kommer naturligt i vardagen. Jag och min sambo blir inte frustrerade på varandra när den ena städar och men inte den andra längre, för vi vet vem som har vilka uppgifter och att det är upp till en själv att göra dem när det passar. Att köpa premium är helt klart värt varje öre! Det enda man får utan premium är inställningar för hem där man inte kan bjuda in andra och man får framförallt inget dagligt schema.

Summering: Sweepy är en städ-app som använder sig av spelifiering på ett lyckat sätt som gör att det blir enkelt att städa och att hålla ordning hemma. Appen är lättorienterad och lätt att lära sig, även om grundspråket är engelska går det lätt att översätta det viktiga till svenska. Med Sweepy får du ett dagligt städschema som fördelar uppgifterna mellan hushållets medlemmar, dock inte i gratisversionen. Jag rekommenderar verkligen appen, särskilt om du betalar för den.

Adina Engqvist