
Om det är lättast när andra håller dig ansvarig
De flesta människor har lättast att få någonting gjort om det finns en yttre förväntan på en. Det är för många svårare att få någonting gjort när det är någonting man vill göra för egen del utan yttre deadline eller någon som håller en ansvarig. Här har jag samlat tips på hur du kan få någonting gjort om du känner igen sig i den beskrivningen. Skriv gärna en kommentar om du har fler förslag!
1. Hitta någon som vill nå samma mål
Om du vill börja jogga, hitta en person att jogga med. Om du vill laga mer mat hemma, hitta en person att gå en matlagningskurs med. Boka in vilka tider ni ska ses eller hur ni ska rapportera till varandra. Ni kan göra samma sak samtidigt eller helt enkelt meddela varandra när ni har gjort det.
2. Anlita någon
Det kan ibland vara lättare att ha någon du inte känner sedan innan för att verkligen stå fast vid det du har bestämt. Den här personen har förmodligen också användbar erfarenhet som gör att du kommer ännu längre än du hade gjort på egen hand. Därför kan du exempelvis anlita en fysioterapeut, mental coach, ordningskonsult eller mentor som är kunnig inom det område du vill utvecklas i. Du kan också gå en kurs, gärna med en aktiv ledare som följer upp att du har tagit till dig kursinnehållet.
3. Bli anlitad av någon
Om någon annan är beroende av dig för att nå sina mål kan det vara lättare att motivera dig att göra det du har bestämt dig för, t.ex. stiga upp i tid på morgonen eller läsa på om ett ämne. För att träna mer skulle du kunna hålla i ett träningspass på gymmet eller i något ideellt sammanhang. För att tillbringa mer tid i naturen skulle du kunna ta med människor på turer i skogen. För att lära dig mer om historiska händelser skulle du kunna bli guide på historiska platser eller ett museum.
4. Gå med i eller starta en grupp
Om du vill läsa fler böcker, starta en bokklubb eller gå med i en och om du vill gå på café oftare, starta t.ex. "lördagsgruppen" som alltid träffas på ett café en viss tid varje månad. Du kan söka på Facebook, studiecirklar eller helt enkelt starta en egen grupp som gör det du tror att du skulle må bra av.
Relaterat: 6 tips för att komma igång med läsningen och läsa mer
5. Gör något (eller låt bli) av omtanke om andra
Tänk på vad andra får ut av det du gör. Om du tar hand om din hälsa får du mer ork att leka med dina barn eller ta tid för dina vänner. Om du lägger dig i tid är det mycket troligare att du gör ett bra jobb som andra har nytta av. Om du slutar röka behöver inte andra andas in din farliga rök. Om du städar noggrant är risken mindre att ett litet barn hittar något dumt att stoppa i munnen.
Du kan också komma överens med en vän att när ni har lyckats med era mål får den andra en belöning, t.ex. att din vän får gå på bio om du gör din del. Om du inte gör din del får din vän inte sin belöning och vice versa.
Ibland kan det kännas svårt att säga nej. Fundera på vad du får tid till om du säger nej. Att säga nej till en sak kan innebära att säga ja till någonting annat som är en bättre användning av din tid eller på ett tydligare sätt går i riktning mot dina mål.
Relaterat: Säg nej till många små saker för att säga ja till några få stora saker.
6. Var en förebild
En chef som skickar mail på kvällstid kan vara en dålig förebild för sina anställda som kan tro att de behöver vara tillgängliga alla tider på dygnet men om du rör dig, läser, talar positivt om andra, äter grönsaker, plockar upp efter dig, rensar bland dina saker (eller vad du nu vill göra) ser dina familjemedlemmar/vänner vad du gör och kan inspireras av det.
7. Meddela någon annan när du kommer att vara klar eller vad det leder till
Berätta för barnen att du håller på att spara pengar och när du når ditt sparmål ska ni fira med att göra en viss aktivitet tillsammans. Då ser de framemot aktiviteten och peppar dig att lyckas även om du inte skulle vilja berätta detaljerna om hur mycket du sparar.
Du kan också berätta för en kund när produkten kommer att vara kvar så att du måste leverera.
8. Be om en deadline
Om du inte kan meddela deadline själv kan du be någon annan att sätta upp en deadline åt dig. Fråga chefen, kunden, kollegan, familjemedlemmen eller vännen när den behöver ha någonting klart så att du kommer igång med det.
9. Använd Focusmate eller liknande verktyg
Focusmate är en digital tjänst (som är gratis upp till tre gånger i veckan) där du paras ihop med en främling som också vill fokusera på någonting just då. Ni har en videochatt igång under 25, 50 eller 75 minuter medan ni jobbar på det ni har bestämt. Först säger ni kort vad ni ska jobba med, sedan jobbar ni och slutligen stämmer ni av hur det har gått.
10. Tänk på ditt framtida jag
För många kan det framtida jag:et kännas som någon utanför en själv och det är lättare att få någonting positivt gjort om du tänker på hur det underlättar för ditt framtida jag, t.ex. lägga fram kläder kvällen före, förbereda matlådor eller diska bort direkt efter maten.
---
Relaterade blogginlägg:
21 strategier för att etablera nya vanor – del 1
21 strategier för att etablera nya vanor – del 2
21 strategier för att etablera nya vanor – del 3
3 snabba tips för att fokusera
6 tips för att komma igång med läsningen och läsa mer
Allt du behöver för att sätta upp och nå dina mål
