Gå till innehåll

Spara med investeringar

10 sätt att spara med investeringar. merstruktur.se

Sparande, eller snarare bristen på ett genomtänkt sparande, har länge varit ett dåligt samvete för mig och min man. Vi sparade i bemärkelsen att pengarna på kontot växte varje månad men hade inte någon plan och inget sätt för pengarna att växa mer. Till slut tog min man tag i saken och började sätta sig in i olika typer av sparande och han märkte att det fanns många olika alternativ och att det faktiskt var ganska roligt. I det här blogginlägget lämnar jag över till honom för att berätta om tio olika sätt att investera för att få pengarna att växa. Över till dig, Leif.

Även om din puls inte ökar om du hör ordet sparande och ekonomisk planering är det ändå något som lönar sig att ta tag i. Mer pengar och tryggare pension någon gång i framtiden kanske inte lockar tillräckligt för att ta tag i ditt sparande denna vecka och det kan jag förstå. Vad som motiverar mig är två faktorer: större frihet att själva styra över våra liv (främst vår tid men även vårt val av boende, bil osv.) men även att slippa det där dåliga samvetet över att inte följa en långsiktig plan. Du sätter din egen nivå vad gäller vilket löpande engagemang som krävs. Vissa metoder kräver egentligen bara att du sätter upp en automatisk överföring som varje månad sätter in pengar och vips så har du ett långsiktigt sparande!

I det här blogginlägget går jag igenom 10 olika sätt att spara pengar. Kanske hittar du en eller flera sparformer som du vill prova på:

  1. Solceller med Trine
  2. Fonder med SAVR
  3. Lån med SaveLend
  4. Sparrobot (t.ex. Lysa)
  5. Kryptovalutor
  6. Fastigheter via kameo.se
  7. Guld
  8. Egna fysiska inköp
  9. Investera i billigare boendekostnad
  10. Minska dina fasta kostnader

1. Solceller med Trine

Kombinera sparande med välgörenhet genom att investera i solceller där behovet är som störst. De får elektricitet och i takt med att solcellerna producerar energi får du din investering återbetald. Jag har investerat i ett projekt i Malawi som ger landsbygdsbefolkningen som inte var anslutna till elnätet tillgång till stabil elektricitet för belysning, att ladda telefoner och att lyssna på radio. Trine har en stilig hemsida på engelska som visar möjliga projekt att investera i, dina befintliga investeringar och en mängd information. Bland annat visas:

  • Karta som markerar de länder där du har investeringar
  • Antal personer som du givit elektricitet
  • Ton CO2 som undvikits
  • Antal av dina lån som arbetar mot god hälsa
  • Antal av dina lån som arbetar mot utbildning av bra kvalitet

Fördelar:

  • Sparande med gott samvete - hjälper människor som behöver det, på ett miljövänligt sätt.
  • Kort uppstartstid för att komma igång.

Nackdelar:

  • Lite krånglig registreringsprocess då den kräver att man mailar in bild på sitt pass
  • Pengarna låsta tills dess att de återbetalas. Du får tillbaka lite allt eftersom.
  • Låg ränta, alltså liten belöning för att låsa pengarna under lång tid.

Länk till Trines hemsida.

Länk där du sparar 10 euro på din första investering och också gör att vi får 10 euro.

2. Fonder med SAVR

Att spara i fonder är otroligt populärt i Sverige och troligtvis sparar även du i fonder. “Åtta av tio svenskar sparar i fonder. Om man räknar in det obligatoriska sparandet till premiepensionen är vi alla fondsparare.”¹

Det är inte konstigt att fondsparande är populärt då det är enkelt att komma igång och många litar på att fondförvaltaren sköter sitt jobb. Fonder har en avgift, dels till själva fonden och dels till den bank du handlar hos. Denna avgift till banken är något som SAVR betalar tillbaka till dig, varför jag rekommenderar att spara i fonder via dem istället för de vanliga bankerna eller nätbanker som Avanza eller Nordnet.

Fördelar:

  • Billigare än att spara i fonder hos de flesta banker och nätmäklare som exempelvis Avanza eller Nordnet

Nackdelar:

  • De har enbart funktion för att flytta in värdepapper, inte flytta ut. Ska du flytta ut kommer alltså dina fonder att säljas och enbart pengar flyttas

Länk till SAVR.

Länk där du får 100 kr i en fond som vi sparar i och gör att vi också får 100 kr i samma fond.

3. Lån med SaveLend

Stabil avkastning över tid som sköter sig själv. Du tjänar helt enkelt pengar genom att SaveLend investerar dina insatta pengar genom utlåning till personer och företag. Under tiden tjänar du ränta. En nackdel är att dina investerade pengar är upplåsta under lånetiden. Det finns en funktion för att sälja vidare lånet och få tillgång till dina pengar i förväg, men detta kostar och tar alltså bort poängen med din investering. Snygg hemsida och väldigt enkelt att komma igång!

Fördelar:

  • Inte känsligt för börssvängningar.
  • Helt automatiskt. Det går att ställa in så att automatiska insättningar investeras i lån. Detta gör också att när lån återbetalats med ränta investeras detta.

Nackdelar:

  • Kanske inte lika stor potential som andra investeringsformer, men bör vara en relativt trygg investeringsform som kan komplettera annat sparande.
  • Dina pengar är låsta under tiden de utlånas.

Länk till Savelend.

Länk där både du och jag får en bonus enligt följande:

“Både du och din vän får inbjudningsbonus när din vän skapar ett konto och fullföljer villkoren nedan inom 30 dagar.

5 000 (SEK) >= 200 (SEK) Vardera
10 000 (SEK) >= 400 (SEK) Vardera
20 000 (SEK) >= 600 (SEK) Vardera

Ni får era bonusar inom 3 dagar efter att din vän skapat ett konto, gjort en insättning enligt villkoren ovan och investerat minst en gång med hjälp av SmartInvest.”

4. Sparrobot (ex Lysa)

Här har vi egentligen den enklaste formen av sparande. Du loggar in och låter dem investera dina pengar som de vill. Du väljer självklart hur stor summa ni börjar med och ifall du ska sätta upp en automatisk överföring som regelbundet sätter in pengar, men efter det kan du egentligen låta dem sköta allt. Det finns flera olika sparrobotar/företag att välja på men de två vanligaste skulle jag säga är Lysa och Opti. Opti har högre avgifter, varför jag rekommenderar Lysa.

Fördelar:

  • Oerhört enkelt och bekvämt

Nackdelar:

  • Högre avgifter jämfört med om du själv skulle investera i fonder. Billigast med högst risk att investera direkt i aktier.

Länk till Lysa.

5. Kryptovalutor 

Vill du hoppa på tåget med att investera i kryptovalutor (exempelvis Bitcoin) är min rekommendation att göra det enkelt för dig själv och investera via exempelvis Avanza. Där kan du investera genom så kallade certifikat, vilket innebär att du får tillgång till att investera i kryptovalutor men trots det omfattas av den statliga insättningsgarantin. Utöver det är Avanza en trygg och etablerad partner som du kan fråga om hjälp ifall det krävs. Helt enkelt ett tryggare sätt att investera i kryptovalutor.

Fördelar:

  • Så tryggt som handel i kryptovalutor kan vara.
  • Potentiellt stora vinster

Nackdelar:

  • Kryptovalutor är volatila. Alltså att dess värde varierar stort över tid och det kan alltså finnas möjlighet till både stor vinst och förlust. Du är varnad.

Länk: https://www.avanza.se/

6. Fastigheter via kameo.se

Ett spännande sätt att investera som inte kräver lika mycket som du kanske tänker. Kameo.se tillhandahåller ett sätt att investera i fastigheter trots att man inte går in med ett stort belopp genom att de samlar många olika investerare som tillsammans finansierar projektet. Många bäckar små helt enkelt! Kameo.se har minsta investeringsbelopp 500kr, vilket gör att kameo.se är ett enkelt och billigt sätt att testa investera i fastigheter på. Du tjänar ränta på ditt utlånade belopp.

Fördelar:

  • Ett åtkomligt sätt för gemene man att investera i fastigheter.
  • Historiskt sett helt ok avkastning till låg risk
  • Använder du dig av min länk för att investera minst 10 000kr får vi båda 500 kr

Nackdelar:

  • Även här binds dina pengar upp och du kan inte ta ut dem när du vill

Länk: www.kameo.se

Länk där vi båda får 500 kr på våra Kameo-konton om du investerar minst 10 000 kr i lån på plattformen.

7. Guld

I en orolig tid på börsen och med hög inflation kanske det känns tryggt att investera i guld. Att handla med guld i fysisk form kan vara både opraktiskt och oekonomiskt, då det kan vara höga avgifter för att köpa och sälja guld. Det enklaste är att handla med fonder eller aktier i företag som arbetar med guld. Vill du inte koppla din investering till ett företag kan du använda den här länken för att komma till en sida med guldcertifikat på Avanza. Då följer dina investerade pengar utvecklingen på guldpriset.

8. Egna fysiska inköp

Kanske har du redan en hobby eller ett intresse inom ett område där du vet att det går att tjäna pengar över tid. Det kanske handlar om konst, veteranbilar eller andra samlarföremål. I flera fall är samlarobjekt något som ökar i värde över tid, även om det kan vara svårt att uppskatta framtida värdeökningar av olika typer av samlarobjekt.

Fördelar:

  • Väljer du inom ditt intresseområde har du koll på marknaden

Nackdelar:

  • Det kan vara lätt att överskatta värdeökningen

9. Investera i billigare boendekostnad

Utöver att flytta till ett billigare boende finns det många olika åtgärder för att minska kostnader i ditt befintliga boende. Här är det svårt att rekommendera någon särskild åtgärd utan att veta just dina förutsättningar. Ett tips är att vända sig till din kommunala energi- och klimatrådgivare för att diskutera bästa lösningen för dig. Det är en kostnadsfri tjänst och de kan hjälpa dig med just dina förutsättningar. Det kan handla om till exempel:

  • Bergvärme
  • Solceller
  • Jordvärme
  • Tilläggsisolering
  • Luftvärmepump
  • Fönsterbyte

Fördelar:

  • Du får ett boende som troligtvis både höjer boendestandard och sänker fasta kostnaderna

Nackdelar:

  • Flyttar du innan investeringen återbetalat sig har det varit en dålig investering rent ekomoniskt

Länk till tips hos Energimyndigheten.

10. Minska dina fasta kostnader

Denna punkt hänger ihop med investeringarna i punkt 9, men kräver inte någon egen insats utan bara en arbetsinsats från din sida. Rent krasst är det kanske inte en investering, men då den påverkar din ekonomi så mycket får den följa med. Du kan alltså skapa bättre marginaler i din ekonomi genom att ser över alla dina fasta utgifter. Vi kan absolut också se över prenumerationer av tjänster, klädinköp eller vad det än kan vara, men jag tänkte fokusera på:

  • Elavtal (vilken leverantör, bundet elpris eller rörligt osv)
  • Omförhandla lån
  • Se över amortering på lån

Fördelar:

  • Kräver inte att du tillför pengar

Nackdelar:

  • Kräver arbetsinsats

Länk till ett podcastavsnitt med tips för sparande.

10 sätt att spara med investeringar. merstruktur.se

¹https://www.fondbolagen.se/fakta_index/sa-blev-sverige-varldsledande-pa-fondsparande/