Oavsett om du är en människa som brukar göra listor eller inte tror jag att jag kan hjälpa dig att få mer gjort genom att göra mer strukturerade och genomtänkta att-göra-listor. I den här serien kommer jag att berätta varför det är en bra idé att göra listor, vad du borde ha på dina listor, hur du kan strukturera upp dina listor så att de är lätta att hitta och användbara och slutligen när bästa tiden är för att ta itu med dina punkter och hur du kan prioritera rätt.
Länkar till de tidigare inläggen i serien hittar du här:
Del 1: Varför du borde skriva att-göra-listor
Del 2: Vad du borde skriva upp
Del 3: Hur du kan strukturera upp dina listor
När?
När det då är dags att faktiskt ta itu med de där listorna som du har gjort är det viktigt att schemalägga vad du har tänkt göra när och prioritera de punkter som är viktigast.
Schemalägg
I det förra inlägget berättade jag om hur jag själv schemalägger mina uppgifter genom att skriva en lista för veckan och sedan portionera ut uppgifter dag för dag. För mig är det nödvändigt att göra en daglig lista för att veta vad jag ska prioritera den dagen. När jag har extra mycket att göra skriver jag en detaljerad lapp om vad jag ska göra inom vilken tid. Det kan exempelvis se ut så här:
08:00-09:00 Frukost
09:00-10:00 Träna och duscha
10:00-11:30 Skriva blogginlägg
11:30-12:00 Designa bilder och uppdatera sociala medier
12:00-13:00 Lunch
osv.
Du kan också lägga in uppgifter direkt i din kalender för att du ska känna att de aktiviteterna är lika viktiga som inplanerade möten.
Under Material kan du hitta flera hjälpsamma pdf:er för att strukturera upp din tid.
Fem uppgifter före klockan elva
Kvällen före eller samma morgon brukar jag göra en att-göra-lista för dagen då jag väljer ut några uppgifter som jag ska slutföra den dagen. Tidigare har jag använt post-it-lappar och jag har märkt att bara det gör att jag inte skriver upp för många uppgifter för lappen rymmer inte så många. Nu använder jag min Bullet Journal och med mitt upplägg rymmer inte den heller så många uppgifter per dag, vilket jag tycker är bra. Försök vara realistisk. Ett bra mål, åtminstone för dig som är mest effektiv på förmiddagen, är att skriva upp fem uppgifter från att-göra-listan som du ska slutföra senast 11:00¹ eller före lunch. Då är du effektiv direkt och får bort de viktigaste sakerna från listan.
“Ät din groda”
Brian Tracy har skrivit en bok som heter Eat That Frog! [Ät den där grodan!] som handlar om att sluta skjuta upp saker och att få mer gjort på mindre tid. Han påstår sig citera Mark Twain som, enligt Tracy, har sagt att om det första du gör på morgonen är att äta en levande groda kan du vara rätt säker på att det är det värsta som har hänt dig under dagen. Eftersom jag är svensklärare kände jag mig tvungen att utöva lite källkritik på detta och inte låta Mark Twain ta äran ifall det inte var hans ära att ta och eftersom jag också är fransklärare är det extra intressant att finna att citatet troligen kommer från en fransman, nämligen Nicolas Chamfort, som inte pratar om en levande groda utan snarare en padda men i övrigt har samma kärnmening:
M. de Lassay, homme très-doux, mais qui avait une grande connaissance de la société, disait qu’il faudrait avaler un crapaud tous les matins, pour ne trouver plus rien de dégoûtant le reste de la journée, quand on devait la passer dans le monde.²
Det jag försöker säga är att du ska börja med att göra bort det du gruvar dig mest för, börja med att äta din groda. Det är enkelt att börja med det du helst vill göra men fortsätter du på det sättet kommer du aldrig att komma till den där saken och, vad värre är, kommer det att tära på dig att den där saken är ogjord. För att undvika att du hela tiden går runt och tänker på att du måste göra det där och att du verkligen inte vill är det bäst att göra bort den direkt. Min erfarenhet säger att det sällan (eller kanske aldrig) är lika hemskt som du har föreställt dig. Gör du i stället bort den svåraste uppgiften direkt kan du känna dig upplyft för att du har klarat av det stora hindret. Så, ät din groda direkt!