Gå till innehåll

Att skapa en hållbar garderob

Tips från Garderobscoachen om att skapa en hållbar garderob. merstruktur.se

Tips från Garderobscoachen

Att förändra sin garderob och skapa en hållbar garderob tar tid. Det är ingen “quickfix” och även om du lyckats rensa, organisera och nu har bestämt dig för att ta nya tag så kommer du antagligen få göra nystarter om och om igen, och vet du vad? Det är helt ok!

För mig handlar en hållbar garderob om en garderob som är AKTIV. Det innebär att alla kläder som finns i garderoben är sådant jag vill använda och passar mig. 

Den är INSPIRERANDE i betydelsen att kläderna ger mig inspiration och jag hittar alltid något att ta på mig.  

Min garderob kan med väldigt få plagg ge MASSOR av olika KOMBINATIONER av outfits.

Jag har haft köpstopp av nyproducerade kläder i snart två år. Med det sagt, menar jag inte att jag inte skaffat “nya” kläder men allt av det jag har köpt har varit second hand.

För att börja din resa mot en hållbar garderob kommer här några grundläggande tips.

1. Få koll på vad du faktiskt har

Få koll på vad du faktiskt har! Det här kan du inte göra på något annat sätt än att gå igenom varje plagg och faktiskt prova det. Det räcker inte att endast titta på vad du har. Du kommer att märka när du provar kläderna att en del plagg kanske inte passar längre, en del skulle du ju laga, något hade en fläck och något kanske du helt hade glömt bort. Sälj, skänk, laga eller spara undan på en annan plats än i din garderob. 

2. Säsongsgarderob

Dela upp din garderob i säsongsgarderober, speciellt om du har ont om plats. Höst/Vinter och Vår/Sommar. En del plagg kan man använda året om, t.ex. vissa blusar eller en varm tröja vid svala sommarkvällar. Genom att slippa ha garderoben fylld av det som du inte kan ha just nu får du en tydligare överblick.

3. Organisera

Organisera! Häng och vik dina plagg och kategorisera så du enkelt kan hitta. Använd gärna samma typ av galgar för de plagg du hänger så att allt hänger i samma höjd. Häng gärna i färgskala. Blusar för sig, skjortor för sig, samma med byxor, kjolar och klänningar. Se till att vika dina kläder snyggt. Ta gärna inspiration från Kon Mari-metoden, då får du ett fantastiskt sätt att se vilka kläder du har. Googla på Kon Mari och låt dig inspireras!

4. Hitta nya kombinationer

Försök hitta nya kombinationer av det du har. Kan du använda något under eller över? Kan du lägga till accessoarer som gör att du känner att du får mer variation på färre plagg? På Instagram ger jag då och då tips på hur du kan använda samma plagg på flera olika sätt. Min målsättning är att varje plagg jag äger ska kunna användas till minst fem olika outfits.

5. Tänk efter före

Tänk efter före! Så ofta handlar vi plagg utan att faktiskt tänka efter. Behöver eller villhöver du plagget? Passar det in i din övriga garderob? Sitter det bra? Våga ta steget från att impulshandla. Din garderob, klimatet och inte minst din plånbok kommer att tacka dig!

Kolla gärna in min hemsida www.garderobscoachen.se eller följ mig på Instagram www.instagram.se/garderobscoachen för fler tips. Om du vill ha personlig hjälp kan du boka mig för privat coachning via min hemsida.

Du kan lyssna på en intervju med garderobscoachen Ulrika i Strukturpodden här.

Relaterade blogginlägg

Tips från Garderobscoachen om att skapa en hållbar garderob. merstruktur.se