
För mig som lärare är maj den stressigaste månaden på året och då vill jag slippa lägga en massa tid och tankeverksamhet på mat. Här har jag därför samlat några tips på hur du kan planera middagar utan att behöva göra det när du och alla runtomkring är hungriga och griniga.
5 sätt att planera middagar
Vi äter ett stort mål mat ganska snart efter jobbet och kallar det middag. Andra kallar det kvällsmål eller äter det stora målet mitt på dagen. Oavsett vad du kallar det kan dessa tips vara till nytta och blanda gärna flera av tipsen!
1. Inte planera alls
Om det fungerar för dig (och eventuella andra du äter med) att slänga ihop middagen spontant när det är dags att äta, fortsätt så! Det är inget krav att vara en person som planerar allt i minsta detalj. Lägg din planeringsenergi där den behövs som mest. Om du inte tycker att det fungerar bra som det är med maten just nu, t.ex. att det känns enformigt, blir dyrt, att ni slänger mycket eller att det stressar dig att välja mat när du är hungrig, fortsätt läsa!
2. Listor
Några olika typer av listor som kan vara bra att ha:
- Snabblagat
- Familjens favoriter
- Matvaror vi har hemma (och gärna vilket datum de går ut). Den här behöver uppdateras efter att ni har handlat.
- Maträtter vi kan laga med det vi har hemma
- Recept att testa
- Basvaror vi alltid vill ha hemma (att kolla av innan du handlar)
I det här blogginlägget finns en länk till middagplaneraren med 85 blandade förslag på maträtter, 85 vegetariska förslag och ett ark med plats för 85 egna förslag så att du kan få inspiration. Om du redan är prenumerant hittar du den i Resursbiblioteket under rubriken Hemorganisation.
3. Mallar eller temadagar
Om du inte vill göra en strikt planering men vill ha en mall att utgå ifrån kan du bestämma att vissa dagar följer ett specifikt schema:
- Pastamåndag
- Kycklingtisdag
- Restfest-onsdag
- Vegotorsdag
- Tacofredag
Du måste inte ha en mall för varje dag utan kan börja med att testa en per vecka eller en per månad. Om det fungerar kan du sedan fylla på med fler temadagar.
4. Planera veckovis
Fundera exempelvis på:
- Vad har vi hemma?
- Hur kommer vädret att vara? (Vill vi grilla? Är det för kallt för sallad? Är det för varmt för soppa?)
- Vilka dagar har vi ont om tid?
- Vilka dagar har vi gott om tid?
- Vilka dagar vill vi att det ska bli mycket matlådor av maten vi lagar?
Nu när matpriserna har blivit dyrare har vi använt den här metoden och listor mer än roterande handlarlistor (se nedan) som jag egentligen tycker bäst om. Vi handlar det som vi gillar när det säljs till ett lägre pris och planerar veckans mat efter det. Min man brukar ofta handla och sedan gör jag en lista på vad vi har och när det går ut så att vi ser till att tillaga allt innan det blir dåligt.
5. Roterande schema
Det här är som sagt min favoritmetod för middagsplanering för man behöver bara planera en gång och sedan kan man fortsätta med den planeringen så länge den fungerar. Den betyder helt enkelt att du skriver upp de måltider du/ni vill äta på olika dagar, ser hur långt det schemat räcker och när ni har kommit till slutet börjar ni helt enkelt om från början igen.
I det här blogginlägget finns en mall att ladda hem där man kan göra ett roterande schema på 3-6 veckor. Det finns dessutom sidor för förberedelse- och handlarlistor. Om du redan är prenumerant hittar du den i Resursbiblioteket under rubriken Hemorganisation.
Ett tips är att lämna några luckor i schemat för t.ex. rester (restfest som vi gillar att kalla det), utemat, nya recept att testa eller annat.
Jag brukar fördela ut t.ex. en kycklingrätt per vecka, en med fisk/skaldjur, en med köttfärs, en vegetarisk osv. så långt jag kommer på för att få variation under veckan.
Lycka till med matplaneringen!
Förresten, om du också tycker att det är stressigt just nu så har jag en ny produkt som kan hjälpa dig att hitta sätt att må lite bättre. Den kostar bara 50 kr.