Gå till innehåll

Bakvända lösningar när det finns för mycket att göra

Fem bakvända lösningar när du har för mycket att göra. merstruktur.se

Jag tror att de flesta har upplevt känslan av att det är för mycket att hinna med. Ibland handlar det om en kort period då mycket hopar sig och ibland känns det som normaltillståndet i livet. I det här blogginlägget vill jag ge några tips som kan kännas bakvända men som hjälper mig när livet är stressigt.

Här finns ett podcastavsnitt på samma tema om du föredrar att lyssna.

Lägga till något

Det naturliga när det är för mycket kan vara att ta bort uppgifter och det är ofta klokt men ibland kan man faktiskt behöva lägga till något i stället. Du kan behöva lägga till något som fyller på din tank för att orka med. Fundera på vad som peppar dig och ger ny energi. För mig är det till exempel att träffa en vän, ta ett bad eller sitta och jobba på ett café. Vad är det för dig? Kläm in det i almanackan och se att det inte bara är tiden som en uppgift tar i anspråk som är det viktiga utan också energin uppgiften ger eller tar.

Mer om det i denna videokurs: 3 steg till mer energi.

Ta en paus

Det känns som helt fel sak att göra när arbetsuppgifterna känns som ett oöverstigligt berg och du bara måste komma framåt men när jag har tvingat mig själv att ta rasterna på jobbet, gå undan en stund hemma eller helt enkelt avbryta och göra någonting annat mår jag mycket bättre och kan hantera svårigheterna på ett mer konstruktivt sätt. Det kan vara en kort kafferast, en promenad till en kollegas kontor och prata en stund, gå och duscha om du är hemma eller ett längre avbrott från rutinerna. Jag har exempelvis märkt att jag ofta har helt slut idéer på blogginlägg eller podcastavsnitt under läsårets gång (jag är lärare) men när sommarlovet kommer flödar det fram en mängd uppslag. Nu när jag har blivit bättre på att ta pauser även till vardags kommer idéerna oftare.

Det hände precis en fin sak här på caféet där jag sitter och skriver. En äldre man gick och pratade med en annan man som han verkade känna sedan innan. Efter ett kort samtal sa den äldre mannen "Jag ska låta dig jobba. Förlåt att jag störde." och den andre mannen svarade "Det är ingen fara. Man behöver ta pauser. I sex timmar långa schackpartier är spelarna inte lika bra de sista timmarna." Fantastiskt att det börjar bli mer normaliserat att ta pauser!

Gå och lägga sig

I likhet med tipset att ta en paus rekommenderar jag att sova dina timmar även om (eller särskilt om) du känner dig stressad. Som morgonmänniska med rätt stort sömnbehov märker jag direkt när jag vaknar om jag har fått åtta timmars sömn eller inte och när jag inte har kommit upp i de timmarna fungerar jag sämre. Forskning har gång på gång visat vilka positiva effekter det har att sova. Du blir mer produktiv, presterar bättre och blir mer skärpt medan sömnbrist gör att du arbetar långsammare, gör fler fel och riskerar att bli otrevlig.

Relaterade blogginlägg: Kompromissa inte med sömn
Relaterat podcastavsnitt: Sömn

Ta en promenad

Anders Hansen jobbar hårt på att sprida informationen att rörelse är nödvändigt för att hjärnan ska fungera som bäst (och resten av kroppen också). Jag tror inte att jag är den enda som har upplevt att lösningen på ett problem har dykt upp när jag har gått en promenad eller tränat. En bekant som jobbar med programmering har berättat att tänkarpromenader brukar vara en effektiv metod i hans jobb som naturligt är mer stillasittande.

Ta tid till att lägga upp en plan

När det finns mycket att göra kan det kännas stressigt att stanna upp och planera men jag har hört från flera håll att planering faktiskt sparar tid i genomförandet. Brian Tracy menar att varje minut av planering sparar tio minuter i genomförande. Jag har inte tagit tid men jag tror på att det både sparar tid och ger lugn. Om du har en plan slipper du hoppa mellan olika uppgifter, komma av dig, glömma bort vad du skulle göra eller missa den där punkten som var absolut viktigast.

För att göra en plan kan du tänka så här:

  1. Skriv ner allt du har att göra.
  2. Markera vilka saker som är viktigast och vilka som har en deadline snart.
  3. Prioritera listan utifrån det och börja beta av punkterna.

Relaterade blogginlägg: Prioriteringar

Ifrågasätta uppgifterna

Fundera på om det här faktiskt måste bli gjort. Vem vill det? Varför gör jag det? Är jag rätt person för det? Kan jag lämna över det till någon annan? Kan jag göra det på ett annat sätt?

Många arbetsuppgifter ingår i jobbet och behöver bli gjorda även om vi kanske inte älskar att utföra dem men ibland går det att komma överens med chefen om att slippa vissa uppgifter. Det kanske finns någon annan som tycker att det är den bästa delen av jobbet.

Hemma känner vi ofta krav på oss att hålla det städat och ordnat hela tiden men fundera på för vem du gör det. En viss nivå är viktig av hygieniska skäl. En annan nivå är bra för att vi ska veta var våra saker finns. Ytterligare en nivå uppskattar vi för att det ökar trivseln. Slutligen finns det ofta en till nivå som vi försöker nå för att vi tror att andra förväntar sig det. Fundera på varför du gör det du gör eller varför du känner press att göra det du planerar att göra. Är det för din och din familjs skull eller är det på grund av outtalade förväntningar? Allt kanske inte måste göras. Kom överens med de du delar boende med.

Vissa saker behöver helt enkelt inte göras även om du kanske tänkte det från början. Om du har gjort en lista med allt som borde göras kan du titta på den listan igen och fråga dig "Vad av det här skulle jag kunna låta bli att göra?" Du kan också fråga dig "Vad av detta kan jag försöka delegera till någon annan?" Det kan handla om att be en familjemedlem göra en middagsplanering, fråga en kollega om de har tid och möjlighet att ta över en uppgift eller att anlita någon till hjälp om du har ekonomiska förutsättningar för det.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis vill jag uppmuntra dig att våga tänka bakvänt när det är stressigt. Våga stanna upp. Ge dig själv så bra förutsättningar som möjligt att genomföra uppgifterna med ett klart huvud. Sex saker du kan testa för att hantera en stressig situation är alltså att:

  • Lägga till något
  • Ta en paus
  • Gå och lägga sig
  • Ta en promenad
  • Ta tid till att lägga upp en plan
  • Ifrågasätta uppgifterna

Relaterade blogginlägg och podcastavsnitt