Förutom att jag bloggar och driver Mer struktur-företaget är jag lärare och där hör jag hela tiden uttryck som "jag är dålig på det där", "jag kommer aldrig lära mig det där" och "jag kan inte komma ihåg sånt där". Mina elever och kollegor vet att jag har ett stort tålamod och sällan blir arg men de där uttrycken kan verkligen få mig irriterad.
Jag tror att det största hindret mot att ta in ny kunskap eller etablera en ny god vana är tanken att du inte kan, att det inte går. De där meningarna blir ursäkter till att ge upp och sluta försöka. "Det går inte så jag behöver inte anstränga mig."
På den senaste tiden har flera forskare börjat prata om ordet grit, vilket på svenska kan översättas med karaktärsstyrka, kämpaglöd eller helt enkelt inställningen att inte ge upp. Det är just den egenskapen som visar hur bra det går för en person i livet, inte medfödd talang för en viss sak. Drivkraften att kämpa för ett långsiktigt mål bestämmer hur långt du kan nå. Och om du tänker "jag har inte en sån drivkraft" vill jag ta tag i dina axlar, se dig allvarligt i ögonen och säga "den går att träna upp".
På det temat vill jag ta upp tre lögner som vi människor ofta säger till oss själva och om du kommer på dig själv med att säga någon av dessa högt eller i ditt huvud vill jag att du genast ska stoppa dig själv. Det du säger och tänker påverkar din inställning och ditt beteende. I slutet av det här blogginlägget kommer jag att berätta hur du kan dra nytta av det men först vill jag ge några tips för att stoppa de skadliga tankarna.
För att hjälpa dig att hålla fast vid råden i det här blogginlägget har jag tagit fram ett gratismaterial som du kan använda för att skriva ner dina nya beslut. Klicka på den gröna knappen för att få det skickat till dig.
Lögn 1: Jag har ingen självdisciplin
Jag har ingen självdisciplin.
Jag kan inte låta bli att äta godis.
Jag kan inte få mig själv att börja träna.
Om du säger eller tänker så, skärp dig. Ursäkta att jag är hård men det här måste du sluta säga till dig själv (och till andra) för det är ingen godkänd ursäkt för någonting. Sanningen är att du inte vill ändra dina vanor för att det är jobbigt. Och det är jobbigt och svårt, absolut, men du kommer inte att utvecklas om du inte tränar dig själv i självdisciplin. När du är vuxen finns det (förmodligen) inte någon som säger åt dig att gå och lägga dig, äta, gå ut osv. utan det är du som måste disciplinera dig själv.
För ett och ett halvt år sedan skrev jag ett blogginlägg om Brian Tracys bok No Excuses! : The Power of Self-Discipline (Inga ursäkter! : Självdisciplinens makt) där jag bland annat tog upp det här citatet:
Inga fler ursäkter! Gör det eller gör det inte – men kom inte med ursäkter. Sluta använda din fantastiska hjärna för att komma på utstuderade bortförklaringar och rationaliseringar för att inte komma till skott. Gör någonting. Gör vad som helst. Kom igång med det! Upprepa för dig själv: ”Om det ska bli av, är det upp till mig!”
(Brian Tracy, 2010, No Excuses! : The Power of Self-Discipline.)
Så är det. Skippa ursäkterna och börja förändra ditt liv (eller låt bli). Skyll inte på att du inte har någon självdisciplin. Om det är så är det bara för att du inte har uppfostrat dig själv. Du kan inte skylla på hur dina föräldrar har uppfostrat dig längre. Som vuxen människa är det du som sätter dina gränser och väljer vad du gör.
Självdisciplin väljer du att ha varje gång du tänker långsiktigt i stället för vad som känns bekvämt för stunden. Det är något du tränar upp och som är värt besväret. Kom ihåg att ditt framtida jag också är du.
Är du redo att sluta skylla på dålig självdisciplin? Klicka på den gröna knappen för att ladda hem materialet där du kan skriva ner ditt beslut.
Lögn 2: Jag kan inte lära mig ...
Att tänka att du inte kan lära dig någonting är en pessimistisk (och felaktig) inställning till livet. Visst, andra kanske har mer naturlig fallenhet för någonting men om du väljer att satsa på någonting kan du lära dig i stort sett allt. Det kan ta lång tid och mycket ansträngning men ge inte upp.
Du behöver inte lära dig allt och du kanske inte hinner lära dig vad som helst på en vecka eller månad men det viktiga är att inte låta tanken på att du inte kan hindra dig från någonting som du vill göra eller vill bli. Allt handlar om vad du är villig att lägga tid och ansträngning på.
Om Nick Vujicic som föddes utan armar och ben kan leva ett relativt normalt liv med fru och fyra barn, kan du lära dig grunderna i Excel om du bara lägger manken till.
Är du redo att sluta säga att du inte kan lära dig någonting och börja försöka? Klicka på den gröna knappen för att ladda hem materialet och skriva det i sten (eller i praktiken på papper men tänk att det är i sten).
Lögn 3: Jag är dålig på ...
Jag är dålig på matte.
Jag är dålig på att vara i närheten av alkohol.
Visst, att säga att det här är lögner kanske är att ta i men jag tycker i alla fall att det är dumt att säga eftersom det används som en ursäkt för att inte försöka. I skolvärlden kan det ofta vara "jag är dålig på matte" eller "jag är dålig på att stava" medan det i världen utanför kan vara saker med ännu större konsekvenser som "jag är dålig på att vara i närheten av alkohol utan att dricka för mycket" eller "jag är dålig på att bara hålla mig till en partner".
Om du är dålig eller känner dig dålig på matte, stavning, datorer osv. har du två alternativ och båda kan vara rimliga beroende på situation.
- Lev med att det är så och ta hjälp från andra till att göra det som behöver göras inom de områdena. Om du är utanför skolan kan du be någon annan (eller en miniräknare) om hjälp med de uträkningar du behöver, be någon korrekturläsa det du har skrivit eller låta någon annan göra det du behöver datorn till.
- Lägg tid på att lära dig det du behöver kunna. Se det som en chans att utvecklas.
Om du är dålig på att motstå frestelser som skadar både dig själv och andra behöver du göra någonting åt det:
- Undvik de situationerna.
- Sök hjälp, från vänner och om det fortfarande är svårt också hos en psykolog eller själavårdare.
- Träna dig i självdisciplin och tänk på hur du vill att ditt liv ska se ut på lång sikt. Vill du vara en person som gör så här eller vill du vara en person som beter sig på ett annat sätt? Sträva alltid efter att göra det som ditt bästa jag skulle göra.
Dags att sluta låta känslan eller orden att du skulle vara dålig på någonting stå i vägen för vad du kan bli? I materialet kan du skriva upp vad du ska sluta säga till dig själv.
Att säga i stället
Fundera på vilken person du vill vara och påminn dig själv om det hela tiden. Craig Groeschel är en av mina förebilder och han har flera fraser han säger varje morgon för att påminna sig själv om hur han har bestämt sig för att vara. Några exempel:
Jag älskar människor och tror det bästa om andra.
Jag är kreativ, uppfinningsrik, drivande, fokuserad och omätbart välsignad.
Jag vaknar med syfte, riktning och mening varje dag i mitt liv.
Jag ger mitt bästa och lite till. Det är vad jag ger efter att jag har gjort mitt bästa som gör skillnaden.
Han har också flera mål om sin tro och sin familj. Du kan läsa hela listan här.
Jag tror att det är viktigt hur de här meningarna är formulerade. De säger inte "Jag ska försöka tro det bästa om andra" utan "jag tror det bästa om andra". Bestäm dig för hur du vill vara och formulera dina meningar som om du redan vore där.
Förslag på blivande sanningar du kan säga till dig själv:
Här är några förslag på vad du kan säga till dig själv som jag dels har hämtat från Craig Groeschel, dels har valt själv. De meningar som är svårast att säga kan vara de meningar du behöver mest.
- Jag talar uppmuntrande till andra.
- Jag kämpar för det som är viktigt och rätt.
- Jag jämför mig inte med andra.
- Jag är bra.
- Jag är ödmjuk inför att det finns andra som vet mer än vad jag gör.
- Jag avslutar vad jag har påbörjat.
- Jag ger inte upp.
- Jag kommer inte med ursäkter.
- Jag kan.
- Jag står upp för det som är rätt även när det är svårt.
- Jag gör inget för att såra någon annan.
- Jag tror på mig själv.
- Jag tar hand om min kropp.
- Jag prioriterar min familj.
- Jag bryr mig om andra.
- Jag bryr mig om mig själv.
- Jag använder min tid klokt.
Material till hjälp
I det här materialet kan du dels skriva vad du ska sluta säga till dig själv och vad du istället ska börja säga till dig själv, dels vilka sju meningar du skulle vilja säga varje dag för att utvecklas genom den enkla metoden att säga hur du vill vara. Klicka på knappen för att få materialet skickat till dig.
Vad ska du sluta säga eller vad ska du börja säga? Skriv en kommentar!