
Nu är det redan oktober och det tycker jag är en bra tid för att börja tänka på julen om du inte redan har gjort det. Därför tänkte jag ge några tips som förhoppningsvis kan göra din jul mer trivsam, strukturerad och avkopplande.
Hösten 2019 släppte jag och min podcastkollega ett avsnitt om just julen och hur man kan få den vilsam. Det kan du lyssna på här. Några tips återkommer i detta blogginlägg och några är nya.
Sänk ambitionsnivån – Våga utmana mönstren

Till att börja med skulle jag vilja säga att även om traditioner är härliga så är det inte ett krav att göra alla saker varje år. Det går att ändra ordningen i julprogrammet, att hålla sig på ett ställe eller ta bort en viss rätt från julbordet.
Fråga: Vad är jul för dig?
Mitt tips är att fråga alla i den närmsta familjen om vilken tradition de tycker är viktigast för att det ska kännas som jul och försöka få med de sakerna. Allt annat går faktiskt att ta bort (och även favoritdelarna men då kanske ni får kompromissa på något annat sätt).
För mig går det faktiskt bra att ta bort julmat, julklappar och Kalle Anka så länge jag får tid med familjen (och kanske en chokladbit).
Jag tror att det är lätt att fastna i att lägga tid på en massa saker som inte är särskilt viktiga för någon istället för att fokusera på det riktigt härliga med att få vara tillsammans (fysiskt eller digitalt).
Från andra som har följt det här tipset har jag hört att det ofta är oväntade svar så om vi bara gissar vad familjen vill ha kan det lätt bli att vi lägger tid och energi på fel saker. Några av familjens önskemål kanske till och med kan göras tidigare än själva julhelgen som att baka pepparkakshus eller lussekatter.
Identifiera problemet och försök lösa det

I vuxen ålder är inte julen alltid så där magisk som den förhoppningsvis är när man är barn. Vuxna har mycket att fixa med att ordna julklappar, mat, planera var man ska fira och när. Ibland kan det till och med kännas mer stressigt än roligt med jul. Om du känner så, fundera på vad det är som är jobbigt och se om det går att lösa problemet.
För mig och min man har det länge varit jobbigt att bestämma hur vi ska göra med julafton. Våra föräldrar bor en timmes bilresa från varandra så det går att köra mellan på samma dag. Det gjorde vi under många år men det kändes aldrig riktigt bra för någon familj fick alltid "den sämre delen av dagen" och vi skulle alltid iväg snart. Så vi identifierade problemet: att ha två familjer att besöka på julafton, och kom fram till en lösning: varannan julafton hos den ena familjen och varannan hos den andra. Den familj som inte får julafton är vi i stället hos på nyårsafton och i övrigt försöker vi fördela mellandagarna lika mellan familjerna.
Vilket eller vilka problem känner du inför julen?
Exempel
Problem: Stressigt att laga mat
Lösningar:
- Minska mängden så att alla får sin favoritmat men inte en massa extra. (Ta bort Janssons frestelse om ingen tycker om den!)
- Fördela ut ansvaret så att olika personer ansvarar för olika rätter.
- Vissa saker kanske du kan förbereda redan nu och frysa in.
Problem: Många att besöka
Lösningar:
- Se om ni kan samlas hemma hos er istället.
- Åk inte till alla varje år.
- Sprid ut besöken under en längre tidsperiod.
Problem: Jag mår dåligt av att träffa de där människorna
Lösningar:
- Träffa inte de där människorna.
- Om du inte kan utesluta kontakt helt, begränsa det till ett telefon- eller videosamtal.
Om problemet har med julklapparna att göra kommer jag snart med tips om det.
Lova dig själv att göra något vilsamt eller roligt

För många innebär julen en längre tid med ledighet från jobbet. Använd den till återhämtning och roliga stunder, inte julstress och köphets.
Exempel på roliga och/eller vilsamma saker att använda ledigheten till:
- Åka skidor
- Bygga snögubbar
- Bygga pepparkakshus
- Baka tillsammans
- Lösa korsord (ensam eller i grupp)
- Spela spel (kanske ha en spelturnering)
- Träna
- Bada
- Basta
- Gå på promenad
- Lägga pussel
Ge gärna fler tips i kommentarsfältet!
Fundera på vad du vill hinna med som avkoppling under julledigheten och se till att boka in det så att det blir av.
Tänk igenom julklappssituationen

Avslutningsvis måste jag såklart säga något om julklappar. Det kan vara härligt att ge och få presenter men jag tror att många känner igen sig i att det lätt spårar ur i både mängd och kostnad. Här kommer några tips.
Inte mängden som är viktig utan personen
Det behöver inte vara många julklappar åt samma person. Jag tror att det för de flesta är mycket mer värdefullt att få en present som känns meningsfull och visar att du lyssnar på och känner personen än att få många presenter.
Håll utkik och skriv ner eller köp hem när som helst under året
Därför kan det vara en bra idé att ha de här personerna i åtanke året runt. Om du vet att du kommer att köpa julklappar (eller födelsedagspresenter) till någon särskild person kan du alltid skriva ner idéer du får under året och spara i en lista. Jag brukar använda Google Dokument eller Google Keep för detta. Du kan också använda någon av de tomma sidorna längst bak i Strukturkalendern.
Om du ser något i en butik eller på en hemsida går det såklart också bra att köpa in det tidigare så har du jobbet gjort långt innan julstressen slår till.
Upplevelser och tjänster
För att minska mängden saker som fyller våra hem kan det vara hjälpsamt att ge bort upplevelser eller tjänster istället för saker.
Några exempel på upplevelser eller tjänster att ge bort:
- Barnpassning
- Städning (av professionell firma eller av dig)
- Fönsterputsning
- Hotellvistelse
- Massage
- Middag
- Escape room
- Chokladprovning
- Fotokurs (eller annan kurs)
- Provköra en dyr bil
- Lunchkryssning
- Träningskort eller prova-på-kort på gym, badhus, yoga osv.
- Guidad vandring
- Inträde på lekland
- Inträde på äventyrsbad
- Minigolf, golf eller besök på golfsimulator
- Bowling
Här kan du fundera på att ge av din tid istället för dina pengar ifall du har mer av den varan.
Fira efter julrean
Vågar vi tänka ännu lite längre utanför lådan och fira julen efter julrean? Ta det lugnt under juldagarna, handla på mellandagsrean och ha firandet i januari istället. Fundera på om det kan vara ett alternativ. Om du har flera grupper att fira med kanske någon kan samlas senare.
Begränsa hur många du ger till
Att begränsa hur många du ger julklappar till tror jag är A och O för att det inte ska bli övermäktigt med inköp och med julen överhuvudtaget. Vi brukar dels tänka så att vi inte ger till personer vi inte träffar under julen, dels begränsa hur många vi ger till av de vi faktiskt träffar. Tidigare när min mammas släkt samlades på juldagen brukade alla köpa till alla: kusiner, mostrar, morbröder, mormor, morfar. Det blev en hel del julklappar kan man säga.
Nu har vi dragit ner det så att de som vill lottas till att ge en julklapp för ca 300 kr till en person och sedan är alla som vill med och köper en present för ca 100 kr som vi gör en lek med. (Vi brukar ha den snälla varianten att alla som har köpt ett paket också får med ett paket hem men det finns andra versioner där man kan plocka på sig flera.)
När det bara är vuxna som samlas tycker jag personligen inte att det behövs julklappar överhuvudtaget men glöm inte att tänka på vad som är betydelsefullt för olika personer. För många är gåvor ett viktigt sätt att visa omtanke och då kan det vara extra tråkigt att välja bort den delen av firandet. Prata med varandra och kom överens om vad som är rimligt.
Begränsa antalet presenter
Särskilt när det kommer till barn kan det vara svårt att begränsa antalet presenter men jag tror att det kan vara bra att ha en plan för totalkostnad och hur många presenter du som förälder köper till dina barn. Då får du också känna dig klar när listan är avcheckad. Ett tips som jag läste var den här listan.
Varje barn får:
- En sak de önskat sig
- En sak att läsa
- En sak de behöver
- Ett klädesplagg
Om det är flera som brukar köpa julklappar till dina barn kanske du kan komma överens med de andra köparna om vem som täcker in vilken kategori. En annan kategori kan vara en upplevelse som nämnt tidigare.
Återbrukat och begagnat
Presenter måste inte vara nya. Du har mitt godkännande att ge vidare gamla presenter som du har fått om du tror att någon annan kan ha glädje av den saken.
Du kan också köpa begagnat från en second hand-butik eller kanske en köp- och säljsida på Facebook. Det finns otroligt mycket som både är fräscht och billigt.
Ta gärna en titt i din bortskänkeslåda om du har en sådan efter att ha rensat i hemmet. Är det något som du har tänkt skänka bort som skulle passa till någon av personerna på din julklappslista?
Om du vill lägga lite mer ansträngning på presenten kanske du har något som med lite målarfärg, stygn eller nytt tyg skulle bli en utmärkt present. Våga testa!
Börja i tid
Det är helt okej att bli klar med all julklappshandling i oktober eller kanske november. Tänk vad skönt att ha den delen avklarad innan alla shoppingcenter börjar vara smockfyllda med människor varje helg.
Det gör också att du kan sprida ut kostnaderna över en längre tidsperiod.
För att slippa shoppingcentren brukar jag oftast handla på internet men även då är det skönt att handla i tid för att det inte ska vara så fullt på uthämtningsställen.
Sammanfattning

- Fråga "Vad är jul för dig?" och sänk ribban så att du får med de viktigaste delarna för var och en men utan att missa njutningen när du stressar för att förbereda allt det där extra.
- Identifiera och lös problemen som står i vägen för att julen ska bli fridfull.
- Gör något vilsamt och roligt.
- Tänk igenom julklappsituationen:
- Inte mängden presenter som är viktig utan att du visar att du känner och bryr dig om personen.
- Håll utkik och skriv ner eller köp hem presenter när som helst under året.
- Upplevelser och tjänster istället för saker.
- Fira efter julrean, kanske i januari.
- Begränsa hur många personer du ger julklappar till.
- Begränsa antalet presenter.
- Våga titta på återbrukat och begagnat.
- Börja i tid.
Hur gör du/ni för att få julen att bli vilsam, rolig och lagom presentfylld?
