
I den bästa av världar är jobbet meningsfullt, utvecklande, intressant, välbetalt och lagom krävande. Verkligheten är oftast en annan. En av tio är missnöjd på jobbet, siffran har hållit sig stabil under hela 2000-talet enligt Arbetsmiljöundersökningen. Att byta jobb är lättare sagt än gjort, men det finns strategier för att trivas bättre på jobbet.
Vanligaste problemet är trötthet
Bland personerna som är missnöjda med sitt arbete, så är trötthet det mest utbredda problemet. Psykologen Åsa Kruse som skrivit boken Tillbaka till jobbet: Hållbar återgång efter stressrelaterad ohälsa (2016) har viktiga tumregler för att minska stressnivåerna.
1. Lär känna dina tidiga tecken på stress, så du kan vidta åtgärder i tid.
2. Var kritisk mot kraven som du själv eller din omgivning ställer på dig.
3. Låt inte jobbet inkräkta på din fritid.
4. En av de viktigaste färdigheterna är att sätta gränser. Träna på det! Mer om att säga nej kan du läsa här eller lyssna på här.
5. Under fritiden bör du motionera och ta pauser där du inte belastar hjärnan.
Relaterade blogginlägg:
- Sluta jobba ihjäl dig
- Utmattning – hur vi hamnar där och hur vi kan ta oss upp igen
- Att hantera förtroendetid, oregelbunden arbetstid eller högskolestudier
- 3 saker vi kan lära oss av Aviciis död
- Inte fullspäckat – utrymme. Inte balans – harmoni. Inte perfekt – bra nog.
Tänk igenom situationen
Även om du kan känna dig maktlös inför situationen, så är du inte det. Gör ditt bästa för att inte fastna i offerrollen! Sätt dig ner, ta gärna fram papper och penna, försök sedan sätta fingret på faktorerna som får dig att vantrivas. Våndas du inför pendlingen i rusningstrafik, störs av kollegan som ständigt avbryter dig, eller chefen som är vag med dina ansvarsområden? När du hittat svaren har du tagit ditt första kliv mot förbättring. Det finns tidigare läsning på Mer struktur om hur du genomför förändringen.
Gör arbetsplatsen trevligare
Städgurun Marie Kondo har en poäng – att ha en prydlig omgivning känns bra. Rensa bort allt onödigt skräp runt din arbetsplats, både fysiskt och digitalt. Kanske kan du uppleva en tillfredsställande ordning och reda genom att ha en daglig checklista med arbetsuppgifter, eller genom att införa Inbox Zero-systemet?
Inbox Zero
Betyder "inkorg noll" och innebär att du har noll olästa e-postmeddelanden i din inkorg. Du kan t.ex. arbeta för att ha läst och hanterat alla mail i slutet av varje arbetsdag eller varje vecka.
Små detaljer kan lindra eller bryta negativa känslor, testa hur det är att införa saker du normalt gillar till din arbetsmiljö. Det kan vara jazzig bakgrundsmusik, en ljudbok till monotona arbetsuppgifter, ett doftljus, lyxigt te i en fin kopp, en fin blomma, en promenad under lunchrasten, eller att ha snygga arbetskläder.
Förresten, när bjöd du senast på hembakat fika? Om det är något du har tid eller ork med, så kommer gesten mest troligt tina upp stämningen kollegor emellan. Det kan också ge er utrymme att snacka om något trevligare än jobbrelaterade bekymmer.
Ta kontroll över din fritid
Det finns ett samband mellan att vantrivas på jobbet och att må sämre överlag, men det motsatta förhållandet är inte lika självklart. Det kan ändå vara värt att testa vilken skillnad det kan göra för dig att ta mer kontroll över din fritid. Ditt säkraste kort är att satsa på regelbunden träning, här finns tips på hur du kommer igång. Som du hört många gånger förut så sänker du nivåerna av stresshormoner tack vare träningen. Det kan leda till att belastningen från jobbet inte kryper under skinnet på samma sätt.
Relaterade blogginlägg:
- Hur en slöfock började träna och hur du också kan göra det
- Kom igång efter träningsuppehållet
- Hur du kan hitta vad som är roligt för dig
- Mitt förbättringsprojekt: Hälsa
Till sist, var tacksam trots allt
Det kan verka hånfullt att höra ”var tacksam” när du brottas med vantrivsel på jobbet. Att sluta ta saker för givet kan öka vår glädje. Kanske kan du påminna dig själv om anledningen som fick dig att tacka ja till jobbet en gång i tiden? Det finns förmodligen något på din arbetsplats som är värt att glädjas över, till exempel saker du lärt dig eller trevliga kollegor du lärt känna. Kom ihåg att många människor skulle gladeligen byta plats med dig och dina arbetsuppgifter. Lycka till!
Josefin Strang
Relaterade blogginlägg:
- Om du är missnöjd - gör en förändring
- Sluta jobba ihjäl dig
- Utmattning – hur vi hamnar där och hur vi kan ta oss upp igen
- Att hantera förtroendetid, oregelbunden arbetstid eller högskolestudier
- 3 saker vi kan lära oss av Aviciis död
- Inte fullspäckat – utrymme. Inte balans – harmoni. Inte perfekt – bra nog.
