Gå till innehåll

Om du är missnöjd – gör en förändring

Om du är missnöjd - gör en förändring. Tips på hur du kan förbättra en svår arbetssituation. merstruktur.se

Jag tror att vi alla känner någon eller har jobbat med någon som klagar på sitt jobb dag ut och dag in och det kan vara lätt att dras med i den jargongen. Innerst inne vet vi att ingenting blir bättre av att gå och muttra bakom chefens rygg och sprida dålig stämning bland kollegorna, snarare tvärtom, men ändå är det alltför vanligt.

Jag är en stark förespråkare för att göra något åt problem istället för att älta dem, men jag vet mycket väl att det är lättare sagt än gjort och jag har också halkat med i det negativa pratet. För att göra det lättare för både mig och andra att förändra jobbiga situationer istället för att bara klaga skulle jag vilja ge fyra förslag på hur man kan gå till väga. 

Exempel på missnöje

Om du är missnöjd - gör en förändring. Tips på hur du kan förbättra en svår arbetssituation. merstruktur.se

Innan jag ger mig in på lösningar vill jag ge några exempel på vilka typer av situationer det är jag pratar om som jag tror skulle kunna lösas med en eller flera av de här strategierna. 

I första hand kommer jag att prata om missnöjessituationer på arbetsplatsen men det mesta kan också stämma in på situationer i hemmet, föreningar eller andra grupper.

Vanligtvis är det andra inblandade men det kan också hända att det är på dig själv du är irriterad.

Några exempel på situationer:

 • Dålig struktur
 • Dålig kommunikation
 • Otydlighet
 • Tung stämning
 • För hög press
 • För lite stimulans

1. Leta det positiva

Om du är missnöjd - gör en förändring. Tips på hur du kan förbättra en svår arbetssituation. merstruktur.se

Även om problemen kan vara jobbiga i sig är det enkelt att också fastna i negativa tankebanor, vilka i slutändan leder till att tankar på problemet upptar mycket av din tid, ork och ditt humör. Då rekommenderar jag den här strategin (och den kan med fördel kombineras med de andra vid behov). 

När man pratar om det negativa hela tiden och vanan har blivit att det negativa är vad man tar upp med kollegor, familjemedlemmar och vänner, är det svårt att bryta det. Det kan vara svårt att komma på något annat att prata om. 

Då är min utmaning denna: Skriv ner 1-3 positiva saker varje dag i en vecka.

Exempel på positiva saker:

 • Någon annan hade fyllt på papper i skrivaren idag.
 • Förmiddagsmötet höll tiden och var relevant för mig.
 • Min kollega hälsade glatt på mig på morgonen.
 • Det här var en rolig arbetsuppgift.
 • Det här gick över förväntan.

Det kan kännas fånigt i början men det som händer när du gör detta är att du tvingas att leta efter det som är positivt i situationen där du vanligtvis brukar leta efter det negativa för att ha någonting att säga i fikarummet. 

Testa och se vad som händer! 

Bonus: Några extra steg om du vill ta utmaningen ett steg längre:

 • Ta upp minst en av de positiva sakerna med dina kollegor. 
 • Låt bli att klaga en hel vecka.
 • Försök vända andras klagomål till något positivt eller föreslå konstruktiva lösningar på problemen.

2. Identifiera problemet och lös det

Om du är missnöjd - gör en förändring. Tips på hur du kan förbättra en svår arbetssituation. merstruktur.se

Ofta räcker det inte att enbart ändra sin inställning utan det kan behövas faktiska åtgärder för att det här inte ska fortsätta irritera dig. Många gånger går det faktiskt att lösa problemet själv - gör i så fall det!

Många gånger räcker det med att du sätter ord på problemet och ställer dig själv frågan vad som skulle krävas för att problemet skulle försvinna. Då kommer du säkert på en lösning. 

Utmaning: Lös problemet på egen hand (utan att klaga).

Exempel:

 • Problem: Du dricker te på jobbet och tycker att det är tråkigt att det bara finns en sort att välja på. Lösning: Ta reda på vem som beställer te till fikarummet och föreslå vilka andra sorter som ni vill ha.
 • Problem: Du har för tredje året i rad blivit schemalagd för att arbeta på precis den där dagen på året som du vill vara ledig. Lösning: Fråga en eller flera kollegor om någon skulle kunna tänka sig att byta arbetspass med dig.
 • Problem: Det är ingen som städar det där smutsiga stället som du passerar varje dag på jobbet. Lösning: Ta helt enkelt en trasa och städa själv. Det tar troligtvis mindre tid än den tid som du spenderar på en vecka på att störa dig på problemet. (Du kan också prata med städpersonalen så att de får veta att det där är ett område som ofta glöms bort.)

Om du har ett problem som känns för svårt att lösa själv kan du gärna skriva en kommentar så kan vi hjälpas åt eller skicka en fråga till min och André Kikuchis podcast Strukturpodden så gör vi vårt bästa för att hjälpa till. Beskriv situationen så detaljerat som möjligt för bästa chans att få användbara råd. Skriv om du vill vara anonym ifall vi tar upp rådet i podden.

3. Ta upp problemet och föreslå lösningar

Om du är missnöjd - gör en förändring. Tips på hur du kan förbättra en svår arbetssituation. merstruktur.se

På arbetsplatsen kan det ibland vara så att den lösning du tänker ut kräver andras godkännande, andras hjälp eller ekonomiska resurser. Då kan du behöva gå till en chef för att lösa problemet. Våga göra det!

Utmaning: Gå till en överordnad med problemet och försök hitta en lösning.

Några råd när du går till chefen:

 • Lämna ditt gnälliga tonfall utanför mötet. Tänk på att du ska vara konstruktiv, inte klagande; då är det troligare att personen vill hjälpa dig.
 • Var tydlig men kortfattad om vad problemet är och varför det skulle behöva lösas. Du kan ge fler detaljer om det efterfrågas.
 • Ge gärna förslag på lösningar och, om möjligt, en sammanställning av vad lösningarna skulle kosta eller kräva.

Exempel:

 • Jag vill gärna vara kvar på den här arbetsplatsen men jag känner att jag har mer att ge och skulle vilja utmanas mer. Finns det någon uppgift som jag skulle kunna ta ansvar för? Jag har t.ex. funderat på … som jag tror skulle passa mig bra eftersom …
 • Det är viktigt för mig att göra ett bra jobb och att göra rätt men ibland skulle jag behöva tydligare direktiv för att lyckas med det. För mig skulle det vara jättebra om vi kunde ta fram en checklista på hur man ska göra … så att jag kommer ihåg allt som ska göras och kan göra på rätt sätt. 
 • För att vi ska kunna göra … anser jag att vi behöver nya … Jag har kollat upp vad tre … skulle kosta och det ligger på … kr. Den kostnaden skulle vi spara igen eftersom vi skulle bli mycket mer effektiva och dessutom slippa frustrationen som har uppstått i samband med det ständiga krånglet med de gamla. 

4. Byt jobb/situation

Om du är missnöjd - gör en förändring. Tips på hur du kan förbättra en svår arbetssituation. merstruktur.se

Om du vantrivs på din arbetsplats och du har försökt lösa problemen, både på egen hand och i samråd med kollegor och överordnade, leta ett annat jobb! Det finns rätt bra med jobb nu om man är flexibel och det finns goda möjligheter att vidareutbilda sig på distans eller på plats. Tänk vilken lyx att vi får utbilda oss gratis i Sverige. 

Stanna inte på en plats där du inte trivs; det är inte bra för dig, personerna du jobbar med eller personerna du har runt dig på fritiden. Försök hitta en plats som passar bra för dig! Det finns säkert jobb som du inte ens har tänkt på att de finns. Fundera på vad dina styrkor är och vad som är viktigt för dig på en arbetsplats.

Några råd när du söker jobb:

 • Anpassa ditt CV och personliga brev efter den specifika jobbannonsen. Lägg märke till vilka egenskaper de efterfrågar och beskriv hur du passar in på de punkterna. Kopiera inte samma brev till alla jobb utan gör åtminstone små justeringar. För en del jobb kan det passa att ta upp erfarenheter du har utanför arbetslivet, t.ex. ideella engagemang, medan det på andra är viktigare att trycka på en specifik tjänst du har haft och vad du gjorde i det arbetet. 
 • Intervjua tillbaka. Det är inte bara arbetsplatsen som ska fråga ut dig; du har också chansen att intervjua dem för att se om det här kan vara en plats där du kan trivas. Fråga gärna om det finns en eller flera anställda du skulle kunna få prata med för att höra hur det verkligen är på arbetsplatsen.
 • Våga tänka nytt. Anledningen till att du vill byta jobb kanske är för att du har hamnat i fel bransch. Det kanske inte är det lättaste att byta men det går och om du tänker på hur många timmar du lägger på arbetet så är det förmodligen värt besväret. Skriv gärna ner vad du har gillat och vad du absolut vill undvika, vad gäller exempelvis arbetsuppgifter, arbetsmiljö, arbetstider, företagsstruktur och villkor. Du kanske till och med landar i att starta eget?

Har du gjort någon förändring eller fått idéer till en? Skriv gärna en kommentar!

Om du är missnöjd - gör en förändring. Tips på hur du kan förbättra en svår arbetssituation. merstruktur.se