Gå till innehåll

Små vanor: den oväntade nyckeln till att hålla ordning med barn

Det här är ett gästinlägg från Kristine och Binni på RealOrganized.net. Jag kontaktade dem för att höra hur de har lyckats hålla ordning hemma med tre barn och fick massvis med praktiska tips som du kan läsa här!

Vilka är Kristine och Binni?

Kristine och Binni från Real Organized berättar om hur de får vardagen att fundera med små enkla vanor. merstruktur.se
Kristine och Binni med deras tre barn.

Kristine är en mellanstadielärare i hennes hemland Danmark, där familjen bor. Hon älskar att laga mat och att baka (och därmed, träna). Binni, född Islänning, är en ingenjör och fixare. Hans intressen är bland annat berg- och dalbanor och hemautomatisering. De har tre barn i åldrarna 8, 6 och 1, som de älskar att resa och spela sällskapsspel med.

Kristine och Binne är grundare av RealOrganized.net och en YouTube-kanal med samma namn. De hjälper föräldrar med unga barn att återerövra sina hem och sin tid från röra, överväldigande och brist på ordning. Du kan boka en gratis 30 minuters coachningsstund (på engelska) här.

Små vanor: den oväntade nyckeln till att hålla ordning med barn

Det har alltid varit viktig för oss att hålla vårt hus rent och fint. Självklart inte DEN viktigaste saken, men något vi alltid velat och gjort vårt bästa för att uppnå.

Under vår smekmånad var inte detta ett problem. Vi spenderade kvalitetstid tillsammans genom att städa på helgerna, samtidigt som vi stöttade varandra i det som vi ville förbättra i huset.

Det är i alla fall så som jag kommer ihåg det.

När barnen kom in i bilden ökade stökigheten bortom rimlighet och under ett par år var situationen bortom vår kontroll. Vårt hus var långt från det rena och fina hem som vi ville ha.

Så vad gör man i en sådan situation? Skickar iväg barnen så att de kan bo hos sina mor- och farföräldrar?

Antagligen inte.

Eller…

Nej.

Vi har alltid älskat spel och pussel och bestämde att vi helt enkelt behövde se vår situation från en annan synvinkel: Det var inte en enorm, energidränerande röra som vi handskades med, det var ett pussel!

Till att börja med behövde vi hitta vad som orsakade problemet och varför det faktiskt var ett problem!

Steg för steg började vi inse hur stor inverkan stöket hade på vårt dagliga välmående. Det gjorde att till synes vanliga sysslor kändes överväldigande och stressande, samtidigt som ”avslappning” kvällstid gjorde att vi kände oss mer stressade än avslappnade.

När vi spenderade en helg till att städa ALLT, dröjde det inte länge innan allt var ”normalt” igen.

Så problemet var inte att vi inte visste HUR man skulle städa, utan att vi inte hade de rätta rutinerna och systemen på plats för att göra arbetet löpande och KONTINUERLIGT hålla ordning.

Det var anledningen till att saker fortsatte att lägga sig på hög, vilket gjorde att ALLT kändes överväldigande.

Genom att systematiskt analysera tillvaron insåg vi, steg för steg, hur vi skulle återvinna vårt hem och vår tid.

Vi upptäckte att nyckeln till att hålla vårt hem rent och fint (utan att behöva skicka iväg barnen) var att börja utveckla små vanor som vi kunde bibehålla UNDER vår vardag!

Vanor som dessa:

Minska dina trösklar

Kristine och Binni från RealOrganized.net berättar hur du kan hålla ordning hemma, även med barn, genom små och enkla vanor. merstruktur.se

Förvara helt enkelt dina saker där du använder dem.

Självklart vill du att ditt hem ska vara organiserat och se fint ut. Däremot kommer du att behöva spendera större delen av din dag med att springa omkring och leta efter saker och plocka med saker om du inte organiserar efter funktion.

Låt mig förklara.

Om du plötsligt känner dig motiverad och har fem minuter över till att städa badrummet vill du inte spendera tre minuter med att hitta rätt städutrustning.

Du vill gå in och börja städa.

Förvara därför din städutrustning som gäller badrummet i badrummet och kökets städutrustning i köket.

Om du brukar sitta och läsa böcker åt dina barn i vardagsrummet kan du förvara några böcker i en liten korg bredvid där du läser, istället för att förvara dem undangömda någonstans i barnens sovrum. Rotera regelbundet vilka böcker som förvaras där.

Hindrar vikten, placeringen eller sladden till din dammsugare att du dammsuger under bordet varje dag? Förvara en liten sopkvast och sopskyffel i ett skåp nära matbordet.

Märker du vart det här leder?

Gör ditt liv så enkelt som möjligt för dig och dina barn. Minska dina trösklar.

Ställ tillbaka det

Kristine och Binni från RealOrganized.net berättar hur du kan hålla ordning hemma, även med barn, genom små och enkla vanor. merstruktur.se

Oavsett om det handlar om kniven som du skar äpplet med eller boken som du läste ur för dina barn, ställ tillbaka den när du är klar.

Otroligt enkla vanor som är supersvåra att följa, om du inte gör en medveten ansträngning.

I alla fall till en början. Efter ett tag blir det enklare och till slut blir det ”du”.

Fråga dig själv: tar det verkligen mer än 10 sekunder att helt enkelt göra det på rätt sätt? Troligtvis inte. Att lämna saker är lika mycket av en vana som att ställa tillbaka saker är en vana. Du kommer ändå att behöva göra det i slutändan, så varför inte redan nu?

Ta hjälp av barnen

Säkerställ att barnen, oavsett ålder, förstår att ordning och reda i hemmet är en familjeangelägenhet.

Ge dem en trasa att dammtorka med tillsammans med dig när du städar. Oftast sitter vår ettåring bara och tuggar på sin trasa (så säkerställ att trasan är ren om du har en ettåring) men ibland härmar han sin syster och städar en stol.

Du måste starta någonstans och ju tidigare desto bättre.

Det kan uppstå irritation och gnäll till en början om de inte är vana att hjälpa till, men om man aldrig borstat tänderna så gör det ont att plötsligt börja borsta dem också.

Efter ett tag har det blivit en vana (jag känner inte så många vuxna som fortfarande beklagar sig över att behöva borsta tänderna varje kväll).

Låt barnen göra

Vänta nu, har vi inte redan pratat om det här?

Inte riktigt.

Vissa saker kan barnen hjälpa till med.

Andra saker kan de göra helt själva!

Säkerställ att det är enkelt att förstå, komma ihåg och utföra den syssla som du ger dem, oavsett vilken syssla som du väljer att ge till dina barn.

(Kommer du ihåg tipset ”minska dina trösklar”?)

Om du tar hjälp av dem med att duka bordet behöver glasen och tallrikarna förvaras i ett skåp som de enkelt når. Utöver det behöver det finnas en innehållsförteckning fastsatt i skåpet över vad som ska tas med till bordet när det ska dukas.

Du kommer att tacka oss när du inser att bordet blir dukat varje kväll utan att du behöver detaljstyra hela processen.

Om du vill att dina barn ska städa sina rum hjälper det att märka lådorna och skåpen (med ord och bilder) så att de vet vad som hör hemma var.

Detta kan också få dina barn att leka med leksaker som de inte leker med så ofta. Barn kommer att leka med sånt som de kan se och stoppa undan sånt som har ett tydligt hem.

Kom ihåg att sätta upp ett system för barnens behov, oavsett vad du vill att barnen ska göra.

Dela inte in leksakerna i kategorier som är rimliga för dig när du organiserar deras rum, utan tänk på det från synvinkeln hos personen som behöver upprätthålla systemet.

Till exempel var det ologiskt för vår son att dela upp sitt LEGO i LEGO-bilar och LEGO-flygplan. Det behövde delas upp i LEGO-Ninjago och LEGO-City, eftersom de tydligen inte gick att leka med tillsammans på ett bra sätt.

Att dela upp LEGO baserat på färg är bara något som vuxna sysslar med. 🙂

Spela inte pinball

Kristine och Binni från RealOrganized.net berättar hur du kan hålla ordning hemma, även med barn, genom små och enkla vanor. merstruktur.se

Oroa dig inte, vi har inget emot klassiska pinballspel. Vi pratar om en annan typ av pinball.

Vi känner alla igen oss i det här: Precis när du börjat städa vardagsrummet hittar du en leksak, så du tar den till barnets rum.

På väg dit hittar du smutsig disk som du bär till köket.

Väl tillbaka i vardagsrummet hittar du också lite smutsig disk som du tar till köket.

Hej igen, köket.

Under tiden som du håller på att ordna soffkuddarna (tillbaka i vardagsrummet) hittar du några Pokémon-kort som också hör hemma i barnrummet.

På väg dit hittar du högen med kläder som behöver visas och innan du vet ordet av det, är du i din livs kamp mot dina lakan med resår.

Till slut tar antingen din energi eller tid slut (eller båda), men ditt vardagsrum är fortfarande en enda stor röra. Och dina fickor är fyllda med Pokémon-kort.

Se det från den ljusa sidan, du har säkert uppnått dagens stegmål.

Ta med ett par behållare för saker som hör hemma i andra delar av huset när du går in i ett rum för att städa.

När du har lite mer koll på läget kan du utse vissa platser till att vara tillfälliga hållplatser (för saker som hör hemma i andra delar av huset). Det här kommer att spara dig flera turer när det är flera saker.

Kom dock ihåg att göra en vana av att tömma dina tillfälliga hållplatser. Annars kommer de förvandlas till ytterligare en röra som du behöver städa upp!

Rör det bara en gång

Det här går hand i hand med ”ställ tillbaka det” och ”spela inte pinball”.

Om du stöter på något så bör du antingen ställa tillbaka det eller ställa det på en tillfällig hållplats.

Du har redan sett det, vilket innebär att du redan har spenderat energi på att tänka på att det är stökigt. Om du lämnar det slösar du energi genom att tänka igenom det igen nästa gång du ser det... och nästa, och nästa.

Det är exakt så din energi kommer att dräneras utan att du får något gjort.

5 minuters-fix

Avvara fem minuter i slutet av en aktivitet för att städa.

Det kan vara i slutet av ett spel som dina barn spelar: Lär dem att avvara fem minuter att ställa allt tillrätta innan de börjar spela ett nytt spel.

Det kan också vara i slutet av att matlagning: Avvara fem minuter till att städa köket innan du sätter dig ner och äter.

Tänk på det, du är redan inne i zonen. Det här kommer att göra det så mycket mindre överväldigande att städa upp efter maten när allt du vill göra är att få barnen i säng så att du kan slappna av. Maten är ändå för varm för att äta direkt ut ur ugnen.

Ta helt enkelt fem minuter till att återställa allt när du gjort klart någonting. Allmän städning kommer att vara så mycket enklare om det inte inkluderar att ställa allt i ordning.

Sammanfattning

Vi har etablerat dessa vanor och många fler i över fem år nu. Vi har lagt till ytterligare en bebis i mixen det senaste året (bara för att verkligen testa våra system).

Skillnaden som dessa små vanor gör är fantastisk.

Självklart är ingen dag helt perfekt. Barn är inblandade och de är oberäkneliga.

Vi har däremot andrum nu tack vara våra dagliga rutiner. Vi har mer tid att spendera med våra barn eftersom vi inte spenderar tiden till att leta efter saker eller plågas över allt vi ännu inte gjort.

Vi har energi till att faktiskt leka med våra barn och planera aktiviteter hemma.

Vi får till och med spendera tid på våra intressen, som att baka enorma tårtor och leka med hemautomatisering igen. Någonting som jag hade släppt alla tankar på fram till dess att barnen flyttade hemifrån sen någon gång.

Sammanfattningsvis hjälper våra vanor oss att vara de föräldrar och individer som vi vill vara. För oss själva OCH för våra barn. Ett rent och välordnat hem är bara en (riktigt trevlig) bonus.

(Och vi behövde aldrig PÅ RIKTIGT överväga att skicka iväg våra barn för att bo med sina mor- och farföräldrar.)

Du måste inte ge upp och acceptera ett stökigt hem och överväldigas mentalt över att du har små barn hemma.

Jag menar, ja, om du kastar in handduken till den livsstilen kommer du att hitta massvis med stökigt liv-memes du kan relatera till på sociala medier, men är det verkligen värt det?

Jag menar...verkligen, VERKLIGEN värt det?

Välj istället en eller två enkla vanor i taget och upptäck vilken skillnad de gör. När de har blivit till rutiner kan du börja implementera någon till.

Vi har alla varit där och vet hur omöjligt det kan verka. Men Rom byggdes inte på en dag och kontinuerlig ansträngning kommer att ta dig dit. Vi lovar!

P.S. Som en ytterligare boost i dina hemorganisations-ansträngningar har vi sammanställt en GRATIS pdf som visar hur du kan undvika ”Topp tre misstag överväldigade föräldrar gör”. Du kan ladda ner den från vår hemsida.

Relaterad läsning

En glad arbetande fyrbarnsmamma som njuter av livet tack vare rutiner och planering

Min strukturförebild berättar om föräldraskap och ekonomi

Min strukturförebild berättar om rutiner, städning och samarbete

Mer struktur för barn