Gå till innehåll

Standardvecka, idealvecka, normvecka, målvecka

Hur du kan designa din idealvecka för att må bättre och nå dina mål. merstruktur.se

Det jag ska berätta om i dag handlar om att designa sitt liv utifrån ett koncept som har olika namn. Jag har använt ordet standardvecka men har också hört idealvecka, normvecka, veckonorm och målvecka. 

I korthet handlar det om att göra en mall för hur en normal vecka borde se ut i ditt liv för att du ska uppnå dina mål och må bra. Du kanske är mest kreativ före lunch på tisdagar; då borde ditt kreativa jobb ligga på den tiden. Du kanske vill vara mötesfri på måndag förmiddag för att sätta dig in i uppdragen för veckan; då lägger du in eget arbete den tiden. 

Frågor att fundera på

Arbetsdagen

 • När passar det att kolla mail?
 • När passar det bäst att ringa samtal?
 • Vilka dagar är bäst för möten? Vilka dagar eller delar av dagar vill du vara helt mötesfri?
 • Går du hem tidigare någon dag eller vill du ändra i ditt schema så att du jobbar längre en dag och kortare en annan dag? Vilka start- och sluttider har du eller vill du ha?
 • Har du tid över till ”sådant som händer”, t.ex. stopp i kopiatorn eller oväntade frågor? 
 • Har du tid att tänka, reflektera, visionera, komma på nya idéer?
 • Hur vill du använda lunchrasterna? Bara äta, äta tillsammans med andra (på eller utanför arbetsplatsen), gå en promenad osv. Någon dag kanske du vill göra något extra av lunchen.
 • Har du återkommande uppdrag som borde planeras in varje eller varannan vecka?
 • Har du tid att förbereda dig inför möten och efterarbeta? Läsa dagordning, skriva dagordning, undersöka ämnen, göra uppgifter du har fått från mötet.
 • Hur lång pendlingstid har du?

Utanför arbetet

 • Hur mycket vill du motionera på en vecka?
 • Hur ofta vill du ha tid avsatt för familj/partner?
 • Hur lång tid vill du ha för att göra dig iordning på morgonen?
 • När vill du gå och lägga dig?
 • Hur mycket tid behöver du för att varva ner och göra dig klar för att sova?
 • Vilken hobby eller fritidssyssla vill du lägga tid på?
 • Hur ofta vill du träffa personer utanför hemmet?
 • Vad ger dig energi? Hur ofta borde du planera in det?

Undersök nuläget

I verktyget Standardvecka i Excel kan du fylla i både hur en vanlig vecka ser ut just nu och hur du skulle vilja att dina veckor var. 

Du kanske börjar med att välja kategorier eller så ändrar du utifrån vad du kommer på att du behöver.

Jag tycker att det är lättast att börja med sömn, arbete och måltider. Om du vill kan du dela upp arbete i fler kategorier utifrån frågorna ovan, t.ex. kolla mail, ringa samtal, möten, eget arbete, förberedelser, efterarbete osv. 

Du har totalt 15 kategorier att välja bland i den här mallen. 

Sedan får du fundera och försöka vara ärlig med vad tiden brukar gå till. Här kanske du inser att du har flera timmar som bara brukar försvinna men som varken ger dig återhämtning eller producerar något. Se det som en möjlighet till en present till dig själv där du kan göra något roligare eller mer givande.

Medan du fyller i tidsschemat får du en sammanställning av hur många timmar per vecka du gör vad och vad det i genomsnitt blir per dag. Du kanske inser att det blir alldeles för lite sömn eller att du tenderar att stanna på jobbet längre än vad du har betalt för. 

I cirkeldiagrammet ser du också vad som tar mest tid:

Planera din nya standardvecka

När du har fått upp ögonen för vad du brukar lägga tid på varje vecka är det dags att gå till den andra fliken (om du inte började här) som heter Min nya standardvecka

Nu kan du fundera på hur du vill fördela din tid. Medan du fyller i schemat på den här fliken får du en jämförelse med den vanliga veckan så att du ser om du går upp eller ner i tid i varje kategori. 

Tips för att planera din nya standardvecka

Om du vill ha tips kan du använda dig av frågorna att fundera på som jag nämnde tidigare i detta blogginlägg för att komma fram till hur du vill fördela din tid. 

Ett till tips är att fundera på vad som är viktigast för dig och att planera in det i schemat först. Det är lätt att rutinerna tränger ut det nya liv du skulle vilja skapa. Försök se detta som ett tomt blad och en ny möjlighet att förändra och förbättra ditt liv.

Verktyget Standardvecka i Excel

Om du vill ha ett verktyg som färgkodar och räknar ut hur många timmar du lägger på respektive aktivitet per vecka och dag kan du köpa Standardvecka i Excel i Mer strukturs webbutik. Det finns två versioner:

De kostar 50 kr per styck. Om du vill köpa båda två kan du använda rabattkoden STANDARD70 och bara betala 70 kr. Observera att båda måste vara i varukorgen för att rabattkoden ska fungera.

Verktygen går att använda i Excel eller Google Kalkylark. 

Läs mer här.

Läs mer

Mer om verktyget Standardvecka i Excel. 

Blogginlägg om att prioritera. I den här bloggserien tar du dig igenom det här arbetet i flera steg och kan börja med gratisverktyg. Sedan väljer du om du vill köpa Standardvecka i Excel (för 50 kr) eller fortsätta utan. 

Struktören David Stiernholm om att komponera sin ideala arbetsvecka.

Företagsledaren Michael Hyatt om hans idealvecka. (på engelska)

Hur du kan designa din idealvecka för att må bättre och nå dina mål. merstruktur.se