Gå till innehåll

Prioriteringar – Vad prioriterar du just nu?

Få hjälp med att prioritera din tid och dina uppgifter i denna bloggserie!

Känner du att du inte har kontroll över vad som händer i ditt liv? Rinner tiden i väg utan att du har hunnit med det du tänkte? Har du svårt att hinna med familj och vänner? Är du för stressad för att vara närvarande? Har du egentligen tid men prioriterar annat?

I enkätundersökningen jag gjorde för några veckor sedan framgick det att många av er vill ha hjälp med att prioritera. Därför har jag beslutat att göra en serie blogginlägg om prioriteringar. Målet med serien är att du ska få bättre kunskap om vad som faktiskt händer med din tid, verktyg för att återta kontrollen över ditt liv och mallar för att prioritera dina uppgifter. Skriv gärna en kommentar eller skicka ett mail om vad du helst vill ha hjälp att prioritera!

Du får göra vad du vill med din tid så länge du är medveten om vad du väljer och vad du väljer bort.

I dagens inlägg vill jag börja med nuläget, dvs. vad du lägger din tid på just nu. Oavsett hur din tid och dina prioriteringar ser ut just nu har jag inget intresse av att döma eller säga att du borde lägga mer eller mindre tid på det ena eller det andra.

Sociala medier ses av många som ett dåligt tidsfördriv men jag lägger mycket tid på det varje dag. En del är relaterat till bloggen eller andra uppdrag medan annat helt enkelt är för mitt nöjes skull.

Så länge jag får mina viktigare uppgifter gjorda den dagen skäms jag inte för att jag har lagt mycket tid på Facebook eller Instagram. Du får göra vad du vill med din tid så länge du är medveten om vad du väljer och vad du väljer bort. Kom ihåg det under den här bloggserien.

Mer i prioriteringsserien:

 1. Vad prioriterar du just nu?
 2. Du har mer tid än du tror
 3. Identifiera och tackla de viktigaste uppgifterna
 4. Vad är värdefullt och vad är slöseri med tid
 5. Hur du kan ta kontroll över din tid

Hur ska jag få veta vad som händer med min tid?

I stora drag tror jag att du egentligen vet vad du lägger din tid på men för att verkligen förstå och göra det konkret vill jag att du skriver ner det. Jag har tre mallar till din hjälp och du får använda alla tre men välj åtminstone en att göra under den här veckan för att förbereda dig inför nästa veckas inlägg då jag kommer att berätta mer om hur du kan använda den här informationen till din fördel.

Mall 1: En vecka i översikt

Den här mallen passar bäst om det är fritiden du vill prioritera och i stora drag få koll på din tid. Den har rutor för varje timme under veckan där du kan fylla i vilken typ av aktivitet du huvudsakligen brukar göra under den timmen med följande förslag på kategorier:

 • Arbete/studier
 • Restid (t.ex. pendling, resor till affärer osv.)
 • Ärenden (t.ex. handla)
 • Möten
 • Sociala medier
 • Måltider
 • Förbereda måltider
 • Hushållssysslor
 • Läsning
 • TV-tittande
 • Träning
 • Vänner
 • Familj
 • Sömn
 • Övrigt

Ladda hem genom att högerklicka på länken nedan och välja "Spara som..."

 • Ifyllnadsbar pdf att skriva ut eller fylla i digitalt. Skriv gärna ut och markera med olika färger eller mönster.

Mall 2: En dag i detalj

Lär dig vad som händer med din tid genom två gratisverktyg! merstruktur.se

Den här mallen passar bäst om du vill få en verklig och mer detaljrik bild av en vanlig dag. I den här fyller du i vad du i huvudsak har gjort varje halvtimme under en specifik dag. Ta gärna med dig pappret hela dagen så att du kan hålla den uppdaterad med sanningsenliga uppgifter. I slutet av dagen (eller nästa dag) ser du över vad du har skrivit och antecknar vilka aktiviteter du tycker förtjänar mer tid och vilka som förtjänar mindre tid.

Ladda hem genom att högerklicka på länken nedan och välja "Spara som..."

Mall 3: En vanlig vecka - i Excel

Hur du kan ta kontroll över din tid. Hur mycket kalendern kan påverka ditt liv och ett smidigt verktyg för att planera din tid. merstruktur.se

Om du har Excel och 50 kr över rekommenderar jag att köpa den här mallen som jag har tagit fram specifikt för den här bloggserien. Den kommer också att användas i del 5 och har hjälpt mig mycket i att både utvärdera och planera min tid.

>> Här kan du köpa den för 50 kr.

I den här mallen är veckan indelad i halvtimmar och du har samma kategorier som i mall 1 att använda dig av men kan också ändra kategorierna till något som stämmer bättre för just dig. Den räknar automatiskt ut hur mycket tid du lägger på varje aktivitet och visar det i ett lättöverskådligt diagram.

Här kan du läsa mer om hur den här mallen fungerar. Det är första fliken vi kommer att använda den här veckan.

>> Här kan du köpa den för 50 kr.

Uppdrag för veckan: Fyll i minst en av mallarna ovan, sanningsenligt!

Om du gör förberedelserna blir kommande veckor ännu bättre och kom ihåg att målet är att få kontroll över din tid och ditt liv! Det kan du investera tid i!

Vad vill du helst ha hjälp med att prioritera?

Lär dig vad som händer med din tid genom två gratisverktyg! merstruktur.se

Mer i prioriteringsserien:

 1. Vad prioriterar du just nu?
 2. Du har mer tid än du tror
 3. Identifiera och tackla de viktigaste uppgifterna
 4. Vad är värdefullt och vad är slöseri med tid
 5. Hur du kan ta kontroll över din tid