Gå till innehåll

Varför jag älskar planering – del 2

En anledning till att älska planering är att ha mer tid och energi till att genomföra en uppgift. merstruktur.se

Den här veckan kommer jag att göra en minibloggserie i fem delar om varför jag älskar planering. Varje dag kommer jag att dela ett av mina skäl till att älska planering och tipsa om några verktyg du kan använda för att planera.

Här kan du hitta de andra delarna allteftersom de publiceras:

Del 1: Mer fokus på vill än på måste

Del 2: Tid och energi för uppgiften

Del 3: Avlastning för hjärnan

Del 4: Pålitlig, inte dubbelbokad

Del 5: Framsteg med mål och projekt

Tid och energi för uppgiften

Den andra anledningen till att jag älskar planering är för att det ger mig mer tid och energi för att genomföra en uppgift. Om jag är förberedd på vad som kommer att hända kan jag avsätta tid till förberedelser, genomförande av uppgiften eller åtminstone ställa mig in på det som förväntas. Då börjar hjärnan arbeta så att jag är redo när det är dags.

När det gäller någon särskilt rolig uppgift eller aktivitet kan jag dessutom njuta extra länge eftersom jag också hinner se framemot händelsen. Nöjet varar alltså längre än om det görs spontant.

Energi får jag framförallt genom att planera in saker som ger mig energi under veckan, både ren avkoppling och roliga aktiviteter. När jag har planerat när jag ska göra en uppgift behöver jag inte tänka på den annan tid utan kan i lugn och ro göra det jag tycker om.

Vad som ger energi är individuellt men för att identifiera det kan du tänka på vilka aktiviteter, personer och situationer som du känner extra energi av. Vilka saker gör du som du känner dig upprymd av efteråt? Vilka personer brukar du träffa som gör dig glad? När du lägger lite tid på planering kan du se till att planera in de här sakerna. Det förgyller veckan och gör dig bättre på att genomföra alla andra uppgifter eftersom du är gladare och har mer energi.

Livesändning

Sommaren 2020 höll jag en livesändning om målplanering med tydliga steg-för-steg-instruktioner om hur du kan få ner dina drömmar på papper och sätta upp mål för att nå dit.

Den inspelningen går att titta på i efterhand om du köper videokursen om planering här.

Läs mer

Målplanering

Hitta det som är roligt för dig

Utmattning – hur vi hamnar där och hur vi kan ta oss upp igen (energihinken)

Säg nej till många små saker för att säga ja till några få stora saker

Vad du borde göra varje söndag för en välstrukturerad vecka

Standardvecka, idealvecka, normvecka, målvecka

Mitt förbättringsprojekt: Hälsa

Verktyg

Här finns flera verktyg som kan hjälpa dig med planering. Gratisverktygen finns också i Resursbiblioteket som du får tillgång till som prenumerant på Mer strukturs nyhetsbrev.

Du kan skriva upp dig här. Om du redan har skrivit upp dig finns lösenordet längst ner i varje utskick från Mer struktur.

Koll på livet

Hur du kan använda förebilder och mål för att komma fram till vad det är att ha koll på livet och hur du kan nå dit.

Läs mer här.

Strukturkalendern

Den specialframtagna kalendern som hjälper dig att hålla reda på dina att-göra-punkter och mål så att ingenting faller mellan stolarna.

Läs mer här.

Checklista för veckoplanering

Checklista för att komma ihåg att planera de viktigaste sakerna först, inte bara de akuta.

Läs mer här.

Checklista för veckoplanering - på jobbet

Checklista för att planera din arbetsvecka.

Läs mer här.

Videokurs: Planera med mig

Få en genomgång av Strukturkalenderns delar och hur den kan hjälpa dig att planera din tid utifrån dina drömmar och mål.

Läs mer här.

Standardvecka i Excel

Här kan du undersöka vad du lägger din tid på och göra en plan för en ny idealvecka att följa.

Läs mer här.